Vinyylimaton asennusta

Takaisin blogeihin

Jokunen aika taaksepäin sain toimeksiannon asentaa erääseen keittiöön vinyylimaton. Tilasta teki haastavan se, että siinä oli yhteensä neljä oviaukkoa, patteriputket ja kiintokalusteita kahden puolen. Eli paljon tapahtumia wink Helpottavaa oli se, että tila oli alle 20 neliötä, jolloin mattoa ei tarvinnut liimata lattiaan kiinni. Helpottavaa oli myös se, että vanha matto lähti ehjänä irti, joten pystyin käyttämään sitä "muottina" leikatessani uutta mattoa. Iloista hommasta teki valitun maton kuosi, hauska musta-valkoinen ruutukuvio. Toki haastava olisi sekin ollut, jos olisi joutunut mattoa jatkamaan jostain kohtaa, jolloin kuviokohdistus olisi pitänyt ottaa huomioon. Mutta tässä tapauksessa ei tarvinnut, vaan sain tehtyä lattian yhdestä palasta.

Ennen uuden maton asennusta tulee pohjan tasaisuus tarkistaa. Mahdolliset kuopat tulee tasoittaa ja lattia on hyvä myös imuroida, jotta saadaan kaikki mahdollinen irtoroska pois.

Maton asennukseen tarvitset mattoveitsen, sekä suora- että käyräteräisen, hyvän metalliviivaimen, kynän ja sakset.

Tähän kohteeseen tilattiin tarkoituksella ylileveä matto, jotta se saataisiin asennettua yhdestä palasta, koska saumaa ei haluttu keskelle lattiaa. Tämä tarkoitti sitä, että matto oli leikattava lähes oikeaan leveyteensä eri tilassa. Tässä auttoi tosiaan se vanha matto, josta saatiin otettua muotti, jonka avulla uusi matto oli helppo leikata. Leikkaamisen jälkeen rullasin maton ja kannoin keittiöön levitystä varten. Ja sitten vain mattorullaa auki smiley

Nostin patteriputkien peitesuojat ylös ja leikkasin mattoon  ensin putkea pitkin suoran viillon ylhäältä alas, jonka jälkeen se oli helppo muotoilla putken muotoiseksi. Leikkauksen jälkeen palautin peitesuojat paikoilleen.

Oviaukkojen kohdalla leikkasin mattoon niin ikään ensin pystysuorat viillot karmia pitkin ja sen jälkeen leikkasin ylimääräisen maton pois kynnyksen kohdalta. Kaapistoista olin irrottanut alasokkelit, joten sain maton levitettyä helposti kaapistojen alle. Näin jatkoin, kunnes mattorulla oli kokonaan levitetty.

Lopuksi asensin sokkelit ja lattialistat paikoilleen ja laitoin oviaukkoihin eritasolistat. Tässä tapauksessa vaadittiin erityisen leveät listat, koska keittiön lattia oli 15 mm alempana siihen yhteydessä olevien muiden huoneiden lattioita. Kapeissa eritasolistoissa peitto on vain muutaman millin, mutta leveimmissä saadaan jopa 24 mm tasoero peitettyä. Näin iso ero johtui siitä, että tilassa oli aiemmin ollut vanhan vinyylimaton päällä vielä laminaatti. Nyt lattiaan tuli siis pelkkä vinyylimatto. Lattiaa olisi saanut kohotettua myös tasoitekerroksella, mutta tähän ei haluttu mennä.

Näin saatiin iloista ja pirteää ilmettä keittiöön. Seuraavassa postauksessa myymäläsomistuksia. Siihen saakka aurinkoista pääsiäsitä kaikille!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.