Sisustuksen Helmen tarina
Minulla on parinkymmenen vuoden tausta kaupalliselta alalta ja tuona aikana sisustussuunnittelu kuului toimenkuvaani myymälä- ja näyteikkunasomistuksien muodossa, sekä esillepanojen ja myymäläuudistusten suunnitteluna ja toteuttamisena. Sitten päätin tehdä rohkean alan vaihdon, ja suoritin käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelmassa, ja valmistuin sisustusrakentamisen artesaaniksi vuonna 2010. Työharjoittelut kuljin kirvesmiesten mukana rakennuksilla ja sain näppituntuman talojen rakentamiseen, perustuksia myöden. Noista työharjoittelujaksoista ja kädentaidoista on ollut hyötyä sisustussuunnittelussa. On paljon helpompi suunnitella sisuksia, kun tietää mitä pintaa syvemmältä löytyy. Asiakastöinä sisustussuunnitelmia olen tehnyt vuodesta 2007 ja toteuttanut sisäpintatöitä vuodesta 2010 asti. Rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti, josta syntyi Sisustuksen Helmi vuonna 2012.
Yrityksen nimen valintaan vaikutti useampi asia. Ensinnäkin halusin sen olevan täysin suomenkielinen, koska olemme Suomessa ja itse rakastan suomen kieltä. Taidehistorian tunneilla ihastuin barokkiin tyylikautena, sen maskuliinisiin ja muhkeisiin muotoihin ja huonekaluihin yksinkertaisine koristeluineen, ruutukuviolattioihin ja yksinkertaisiin, totisiin muotokuviin. Tuohon aikaan näin myös ensimmäistä kertaa Peter Webberin ohjaaman elokuvan Tyttö ja helmikorvakoru (2003). Elokuvan aihe oli minulle jo tuttu, koska olin aiemmin lukenut Tracy Chevalierin teoksen Tyttö ja helmikorvakoru (1999). Ihana rakkaustarina! Tuo kirja kolahti minulle täysillä ja se nousikin parhaita lukemiani kirjoja -listalle. No, mikä sitten yhdistää näitä teoksia? Hollantilainen Jan Vermeer tai Johannes Vermeer van Delft, jonka tronie, Turbaanipäinen tyttö (1665, toiselta nimeltään Tyttö ja helmikorvakoru), on molemmissa se juttu. Berliinissä käydessäni maalaustaiteen museo, Gemäldegaleri, kuului nähtävyyksieni listalle ja sieltähän minä sitten bongasin barokkia huonetolkulla. Sydän lähes pysähtyi, kun eteeni tupsahti Vermeerin eräs toinen teos, Tyttö ja helmikaulanauha. Ajattelin, noinko näkisin myös tämän minulle niin tärkeäksi nousseen teoksen livenä. Mutta valitettavasti näin ei käynyt, se oli jossain toisaalla. Miksi nimessä sitten sana Helmi on kirjoitettu isolla alkukirjaimella? Se tulee yksinkertaisesti siitä, kun jo edesmenneen mummuni nimi oli Helmi, yksi kauneimmista etunimistä.
Tällä hetkellä teen sisustus- ja tilasuunnitelmia sekä erikoismaalaus-, maalaus- ja tapetointitöitä. Menen jokaiseen kotiin tai työpaikkaan avoimin ja herkin mielin, imen itseeni kaikilla aisteilla tunnelmaa ja tarinaa, ja siitä se lähtee. Siksi pidän tärkeänä tarvekartoituskäyntiä. Suunnitteluprosessi käynnistyy pääni sisällä jo tässä vaiheessa, ja kyseisen kohteen sisustuksen helmi saa alkunsa. Kierrättäminen on myös lähellä sydäntäni. Sisustusalan ammattilaisena luon uutta, mutta teen sisustuksia myös vanhoilla jutuilla. Jonkun toisen turhake voi olla jonkun toisen hyödyke. Entä mitä jos voisit tarjota henkilökunnalle mahdollisuuden osallistua työtilojenne sisustuksen suunnitteluun ammattilaisen ohjauksessa ja johdolla? Sekin on mahdollista, sillä tarjoan työyhteisöille sisustamisen workshop-työskentelyä, jolla saadaan vaihtelua arkeen ja parannetaan osallistujien ryhmähenkeä sekä motivaatiota. Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja onnistumisten palkitsevuus. Jokainen päivä on erilainen ja saan tavata erilaisia ihmisiä sekä ratkoa erilaisia ongelmia ja ennen kaikkea, suunnitella erilaisia sisustuksia.