Terassit kesäkuntoon

Takaisin blogeihin

On tämä Suomen kesä jälleen hauska. Olen nyt odotellut sopivia kelejä, että pääsisin huoltamaan terassiani kesäkuntoon. Vaan eipä ole kelejä liiemmin vielä näkynyt. Tästä projektista lupailin teille sitten kertoakin. No, kerron kuitenkin, mitä olin ajatellut tehdä ja toivon, että pian pääsen oikeasti työhön kiinni. Mutta käydään ensiksi vähän läpi erilaisia vaihtoehtoja terassin lattiaksi, sekä niiden hoitojutuista. Terassin lattian voi tehdä useista eri materiaaleista, kuten laatoista, puusta, komposiitista jne.

Vielä tällä hetkellä ehkä yleisin on kuitenkin puu. Puulajejakin on erilaisia ja ne käyttäytyvät eri tavalla; elävät ja patinoituvat eri tavoin sään armoilla. Mikään materiaaleista ei kuitenkaan ole täysin huoltovapaa. Vaikka komposiittilauta on kaikkein helpoin, täytyy sitä kuitenkin aika ajoin edes pestä. Huoltojen määrä riippuu siis valitusta materiaalista ja siitä, onko terassin suojana katos. Myös asuinpaikka vaikuttaa huoltotoimiin, sillä esimerkiksi metsän lähettyvillä sijaitseva terassi kerää irtolehtiä ja siitepölyä. Oma terassini sijaitsee metsän reunassa ja siellä on paljon mäntyjä. Tämä on yksi syy, miksi huoltotoimet eivät ole vielä lähteneet käyntiin. Männyn pölyttäminen on todella paljon myöhässä tänä vuonna, ja sitä on yleensä niin paljon, ettei terassia kannata edes pestä ennen kuin tämä pölyttäminen on ohi.

Puuterassi vaatii hoitoa, jotta se pysyisi kauniina. Suositeltavaa on puhdistaa ja öljytä se joka kevät. Itse harjaan ensin kaikki irtolehdet ja roskat syksyn jäljiltä pois. Sen jälkeen pesen varovasti painepesurilla. Luontoystävällisin pesumenetelmä on vesi-hiekkaseos ja juuriharja sekä mäntysuopa. Terassilaudat on hyvä harjata aina pituussuuntaisesti. Puuterassien pesuun on saatavissa myös omat pesuaineensa, mikäli lattiassa on pinttyneempää likaa, on näitä hyvä käyttää. Jos puupinnat ovat vihertyneet, eli homehtuneet, kannattaa ne käsitellä erillisellä homeenpoistoaineella, joka on sekoitettu oikeassa suhteessa veteen, tai vaihtoehtoisesti Tehopesulla pakkauksen ohjeen mukaan. Komposiitti- ja laattaterassin voi puhdistaa perusteellisemmin painepesurilla, ne kestävät vähän voimakkaammankin käsittelyn, eikä juuri muuta hoitoa tarvitsekaan. Niitä ei pintakäsitellä. 

 Puuterassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Uuden pintakäsittelyn olisi hyvä olla samasta aineesta kuin vanhan, näin lopputulos on tasaisempi. Erityisesti kesto- ja lämpöpuulle sekä siperianlehtikuuselle sopii käsittelyaineeksi puuöljy tai kuultavat puunsuojat hyvin. Jos puuöljy on sävytetty, saa sillä myös hyvän UV-suojan. Puuöljyn etuja ovat mm. se, että se imeytyy puun pintasolukkoon ja säilyttää puun luonnollisuuden. Se jättää pinnan huokoiseksi ja hengittäväksi, eikä puun pinta lohkeile eikiä hilseile. Puuöljy on riittoisaa, joten se on edullista ja sillä on mahdollista korjata pintaa myös vain osittain. Puunsuojatuotteet imeytyvät myös puuhun jättäen pinnan huokoiseksi. Lisäksi suojatuotteet säilyttävät puun tunnun ja ne on helppo levittää. Itse olen ensimmäisinä vuosina käyttänyt käsittelyyn sävyttämätöntä puuöljyä. Myöhemmässä vaiheessa vaihdoin sävytettyyn ja nyt aion kokeilla uudistunutta Tikkurilan Valtti -terassiöljyä, jolle luvataan pidenpää huoltoväliä, jopa viittä vuotta. Tämä on mahdollista, koska tuotteessa on käytetty enemmän pigmenttiä, jolloin öljystä on saatu kestävämpi. Näiden huoltotoimien jälkeen terassin voikin sitten kalustaa ja koristaa haluamallaan tavalla.

Nähtäväksi nyt sitten jää, milloin pääsen tähän touhuun ja toteutuuko tuo valmistajan lupaus tuosta viidestä vuodesta wink Seuraavassa postauksessani kuulumisia Mikkelin asuntomessuilta. Siihen saakka hyvää kesää kaikille!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.