Suojaukset maalaustöissä

Takaisin blogeihin

Kevät keikkuen tulevi ja sen myötä auringon esiin tuomat virttyneet seinäpinnat wink Tässäpä oiva syy kertoa hieman suojauksista ennenkuin ryhdytään maalauspuuhiin.

Vaikka olisi kuinka vakaa käsi, on suojauksia tietyissä paikoissa silti hyvä käyttää. Esimerkiksi katon ja seinäpintojen maalaamisessa pelkästään jo tela roiskii maalia sen verran, että pääsee paljon helpommalla kun suojaa etukäteen hyvin, ei tarvitse sitten jälkikäteen putsailla sotkuja. Rautakaupoista on saatavilla monenlaisia tuotteita suojaamisia varten, kuten maalarinteippiä, suojamuovia, remonttipaperia ja -pahvia.

Suojamuovilla on hyvä suojata esimerkiksi huonekalut, mikäli et voi siirtää niitä toiseen tilaan maalausoperaation ajaksi. Seiniä maalatessa huonekalut kannattaa tällöin kertätä yhteen keskelle huonetta ja laittaa suojamuovi huolella siten, että se peittää huonekalut lattiaan saakka. Maalarinteippiä kannattaa käyttää peite- ja jalkalistojen suojaamiseen, ellei poista niitä kokonaan maalausprojektin ajaksi. Mikäli itse en poista listoja, suojaan vain jalkalistat sekä peitelistojen yläosat esimerkiksi ovien ja ikkunoiden yläpuolelta. Sivulistoja en suojaa, vaan teen rajaukset pientä pensseliä ja telaa käyttäen. Katonrajassa käytän siihen tarkoitettua rajaajaa, jolloin ei tarvitse murehtia, että seiniä maalatessa sotkisi samalla katon. Se, miksi käytän tällaisia apuvälineitä, johtuu yksinkertaisesti siitä, etten aina luota maalarinteippiin. Niissä on suuriakin laatueroja, toiset kiinnittyy niin hyvin, että "repivät" maalia mukaansa niitä irrotettaessa ja toiset eivät taas tahdo kiinnittyä millään, jolloin maalia valuu teipin alle. Toinen syy on se, että maalarinteippien huolelliseen kiinnittämiseen kuluu aika paljon aikaa. Maalarinteippi täytyy kiinnittää hyvin tarkasti, se ei saa mennä maalattavan pinnan päälle yhtään, koska silloin maalattavalle pinnalle jää paljas aukko, joka täytyy jälkikäteen paikkamaalata. Paikkamaalauksen jälkeen lopputulos ei aina ole kivannäköinen. Eikä toisaalta saa jäädä myöskään rakoa maalattavan ja ei-maalattavan pinnan väliin, ettei uutta maalia menisi ei-maalattavalle pinnalle.

Keskityn tässä postauksessa vielä tarkemmin lattian, ovien ja ovihelojen suojauksiin kuvien kera. Klikkaamalla kuvia, saat ne suuremmiksi.

Lattia on hyvä suojata remonttipaperilla tai -pahvilla. Tämä siksi, että ne pysyvät tukevasti paikoillaan, kun ne teippaa hyvin kiinni lattiaan. Lisäksi ne imevät itseensä tippuneen maalin, mutta eivät läpäise sitä. Tällöin lattiapinta pysyy puhtaana. Nämä ovat myös turvalliset vaihtoehdot, juuri tuon paikallaanpysymisen vuoksi, mutta myös siksi, että ne eivät repeile helposti maalaustelineiden tai tikkaiden alla, joten ei tarvitse pelätä kompastumista paperinriekaleisiin. Huonoja vaihtoehtoja lattiapinnan suojaamiseen sen sijaan ovat muovi ja sanomalehtipaperi. Muovi ei ime itseensä tippunutta maalia, jolloin liukastumisvaara kasvaa. Lisäksi imeytymätön maali tarttuu kengänpohjiin ja kulkeutuu niissä muihin, suojaamattomiin tiloihin. Sanomalehti taas imee tippuneen maalin niin hyvin, että maali läpäisee paperin ja sotkee samalla lattiapinnan. Sanomalehti repeilee myös todella helposti.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa nähdään kuinka olen suojannut maalarinteipillä jalkalistat. En ole laittanut teippiä kiinni alaosastaan, vaan jättänyt sen ilmaan. Näin se on helposti irrotettavissa, kun se ei takerru lujasti listan pintaan.

Mikäli et halua irrottaa oviheloja, saat suojattua ne kätevästi maalarinteipillä. Tässä on erityisesti huomioitava se, että teipin kiinnittää tarkasti juuri oikeaan kohtaan. On hyvä suojata esimerkiksi koko vedin peittoon, ei tarvitse sitten jälkikäteen putsailla mahdollisia maaliroiskeita. Ovien karmeja maalatessa, suojaan oven yleensä laajemmalta alalta. Tämä siksi, että käytän karmien maalaukseen pientä vaahtomuovitelaa, jolloin telan reunat saattavat helposti osua oveen ja koska tela on paksuhko, leviää maalia laajemmalle alueelle kuin esimerkiksi 2,5 senttimetrin levyisen maalarinteipin verran.

Tässä vielä tämän esimerkkikohteen ennen ja jälkeen kuvat. Eteistilasta olen jo ehtinyt purkaa vanhan vaatekomeron. Jälkeen kuvassa nähdään maalaamani ovet, peitelistat ja seinäpinnat sekä asentamani uuden laminaatin ja jalkalistat.

Seuraavassa postauksessa kerron pojan huoneeen värimaailman muutoksesta. Siihen saakka oikein aurinkoisia kevätpäiviä kaikille!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.