Rapatun sisäkaton maalaaminen

Takaisin blogeihin

Rapatun katon maalaamisesta sanotaan hyvin usein, ettei sitä voi maalata vesiohenteisella maalilla, vaan olisi hyvä käyttää esim. Tikkurilan Tixomattia. Se on peittävä ja eristävä sisäkattojen alkydipohjamaali (öljymaali) erityisesti vesiherkille katto- ja seinäpinnoille, esim. ruiskutasoitekatoille sekä pinnoille, joilla on irtonaista ainesta. Sen avulla saa helposti peitettyä esim. nikotiinin ym. aiheuttamat pinnan värjäymät ja se pitää ne myös kurissa, eli tahrat eivät tule myöhemminkään maalin läpi näkyviin. Siis tehokas maali, mutta se huono puoli on se, että se sisältää orgaanisia liuottimia, joten haju on suhteellisen voimakas.

Kuten moni on jo varmasti huomannut, minä yleensä testaan kotonani kaikkea mahdollista wink Teen sitä siksi, että haluan itse tutkia asioita ja varmistua, onko asiat aina niin kuin sanotaan. No niin tässäkin tapauksessa. Laitoin siis makuuhuoneeni rapatun katon testiin. Päätin maalata sen täyshimmeällä vesiohenteisella maalilla. Testasin pinnan kosteudenkestävyyden aluksi kastelemalla telan pelkällä vedellä ja vetelin sillä kattoon nurkassa, joka jää vaatekomeron taakse. Jos rappausta tippuisi, ei jälki heti näkyisi kun ovesta astuu sisään. Odottelin jonkin aikaa, että vesi ehti varmasti imeytyä. Mitään ei tapahtunut, paitsi tietysti kastellusta kohdasta pinta tummui. Siispä päätin ryhtyä toimeen. Odotin toki, että tuo testikohta ehti kuivua ja väri palautua ennalleen.

Tässä kohtaa haluan muistuttaa, että en erityisesti suosittele tätä tekemään, koska jokainen pinta saattaa reagoida eri tavalla. Halusin vain kertoa omasta kokemuksestani. Jos kuitenkin ryhdyt toimeen, tee se omalla vastuullasi. Jos rappaus irtoaa katosta, ei se tarkoita lopputuloksena sileätä kattopintaa, vaan pahimmassa tapauksessa täytyy koko kattopinta tasoittaa ja maalata/rapata uudelleen. Tasoitustyö on yleensä hankalaa ja vie aikaa, joten nopeampaa olisi vaihtaa levyt kokonaan uusiin. Toinen vaihtoehto on paneloida pilalle mennyt katto. Ja tee ihmeessä ainakin se vesikestävyystesti ennen maalaustyötä.

Kuten kaikessa maalaamisessa, homma aloitetaan huolellisilla suojaustoimenpiteillä. Näistä ensimmäinen on huonekalujen tyhjääminen huoneesta. Omassa tapauksessani sänky ei mahtunut ovesta ulos, joten otin siitä petivaatteet ja patjat pois ja nostin sen kyljelleen vaatekomeroa vasten. Keskilattialle ei oikein voi jättää mitään, koska niihin sitten maalausvaiheessa helposti kompuroi ja saattaa loukata itsensä. Sänky on vielä niin suuri, että sitä väistellessä saattaa katon maalausjälkeen tulla katkoksia. Sijoitin sängyn komeroa vasten siten, että sängynpääty solahti sopivasti vielä komeron päätyyn, eli komero on ikäänkuin sängyn "sisässä". Näin se vei lattiatilaa kaikkein vähiten.

Seuraavaksi kattovalaisin pois ja valaisinrasian suojaus maalarinteipillä.

Mikäli seinillä on jotain koukkuja, kuten tässä kitaratelineet, ei niitäkään tarvitse irroittaa, riittää kun suojaat ne esim. muovipusseilla. Taulut sen sijaan kiikutin turvaan wink

Yleensä kattoa maalatessa riittä rajaus siveltimellä tai rajaajalla, mutta rapatun pinnan ollessa kyseessä rajaaminen on hieman hankalaa. Tässä minulla oli lisäksi uudet kattolistat, joita ei olisi ehjänä irti saanut, siksi päädyin käyttämään listojen suojaamisessa maalarinteippiä. Listat ovat leveät ja tarkoitukseni oli maalata ne katon maalauksen jälkeen, joten koko leveydeltä niitä ei tarvinnut suojata.

Koska sänky ja komero olivat limittäin, sai ne suojattua kätevästi yhteisellä muovilla.

Kun kaikki tarpeellinen oli suojattu katosta ja seiniltä, oli enää jäljellä lattian suojaus. Se onkin syytä tehdä todella huolella, koska telasta roiskuu aina jonkin verran maalia.

Ja sitten vain maalaamaan. Koska katto on röpöpintainen, on hyvä käyttää pitkänukkaista telaa. Jatkovartta apuna käyttäen katon maalaus sujuu nopeammin ja vaivattomammin. Suorita maalaustyö  ikkunoista tulevan valon suuntaisesti ja noin puolen metrin leveydelle kerrallaan. Maalia voi levittää tässä vaiheessa edestakaisin vedoin, mutta tämän ensimmäisen levityksen jälkeen tasoita maalattu alue aina samansuuntaisin vedoin, ei siis enää edestakaisin. Edelleen muistutan, että tee tämä vesiohenteisella maalilla maalaaminen omalla vastuullasi ja testaa ehdottomasti ensin vedellä huomaamattomaan kohtaan kattopinnan kestävyys. Lopuksi puretaan suojaukset ja nautitaan uudesta valoisasta ja raikkaasta ilmeestä.

Seuraavaa postausta pukkaa juhannuksen jälkeen, joten kerron siinä hieman omista juhannuksen valmisteluistani. Siihen asti hyvää kesänjatkoa ja sitä juhannusta!
 

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.