Paljonko maksaa seinän tapetointi?

Takaisin blogeihin

Kysymys, joka minulle esitetään hyvin usein. Ja yhtä usein jätän antamatta tarkan vastauksen. Miksikö? No siksi, että se on lähes mahdotonta. Tapetointityön hintaan vaikuttaa niin moni asia, eikä kahta samanlaista tilannetta ole ainakaan minulle vielä tullut vastaan. Teen tapetointityöt tuntityönä, koska se on minusta reiluinta kaikkia osapuolia kohtaan. Siis se, että työstä laskutetaan juuri sen verran, kun siihen on kulunut aikaa, ei yhtään enempää eikä yhtään vähempää. Hintaa en siis arvioi, mutta voin antaa arvion työhön kuluvasta ajasta. Tässäkin korostan aina, että kyseessä on tosiaan arvio, ei lopputoteuma. Ajan arvioiminen on tietysti helpompaa, jos pääsee etukäteen kohdetta katsomaan. Jos minulta pyydetään arviota puhelimitse tai sähköpostitse, enkä pääse kohdetta etukäteen näkemään, sanon arvioksi lähes aina tunti/rulla. Se ei välttämättä ole näin, mutta sillä päästään jonkinlaiseen kustannusarvioon, ja kustannusarviovaiheessahan summat on hyvä miettiä vähän yläkanttiin.

Mitkä asiat sitten vaikuttavat työhön kuluvaan aikaan. Ensinnäkin seinän koko. Jos seinä on 4 metriä pitkä, kuluu työhön tietysti vähemmän aikaa kuin 10 metriä pitkään seinään. Neliömäärien perusteella arviota on vähän hankalampi tehdä, sillä tapettien kohdalla puhutaan mieluummin metreistä kuin neliöistä. Toki huonekorkeus vaikuttaa kuluvaan työaikaan myös. Aikaan vaikuttaa lisäksi pohjatöiden määrä ja laatu sekä tietysti itse tapettilaatu. Onko tapetissa kuviokohdistusta ja kuinka suuri kuviokorkeus on, onko se vetytettävää paperitapettia vai laitetaanko liima/liisteri suoraan seinään ja tapettivuota perään. Vetytettävä paperitapetti vaatii enemmän aikaa, koska ensin on odotettava vuodan vettymistä ja sen jälkeen pitää varoa, ettei märkä paperivuota repeä, eli käsittelyn on oltava "hellää". Märkää paperitapettia ei pysty leikkaamaan, joten usein aukkojen leikkaamiset jäävät seuraavaan päivään, jotta tapetti on varmasti kuivunut. Suoraan seinään kohdistettava tapetti on nopeampaa asentaa, mutta myös tuo kuviokohdistaminen on nopeampaa, kun se katsotaan seinäpinnalla verraten aina edelliseen vuotaan. Sitä ei tarvitse laskea ja miettiä etukäteen, kuten vetytettävässä paperitapetissa. Mitä enemmän tilassa on aukkoja, kuten ikkunoita, ovia, pistorasioita yms. lisäävät nämä työhön kuluvaa aikaa, koska tapettia joudutaan tietysti leikkaamaan näiltä kohdin.

Työaikaan lasketaan mukaan myös alkuvalmistelut, viimeistelyt ja lopputyöt, joita usein ei huomata ajatella, mutta jotka kuitenkin ovat tekijälle työtä. Näitä ovat työvälineiden kuljetus työskentelytilaan, mahdolliset tilan suojaukset ja lopussa suojausten poisto, huolittelut sekä välineiden puhdistus ja poisvienti. Pohjatöitä ja esivalmisteluja ovat tarvittaessa vanhan tapetin poisto sekä reikien ja kolojen tasoitus ja hiontatyöt.

Olen koonnut tähän muutaman esimerkin tekemistäni tapetointitöistä ja niihin kuluneista ajoista. Valitettavasti en muista, kuinka pitkät seinät olivat kyseessä. Ensimmäisessä suoraan seinään laitettava, kuviokohdistettava tapetti, jossa vuorokohdistus. Työhön kulunut aika alku- ja loppuvalmisteluineen kolme tuntia.

Tässä tapetissa ei ollut kuviokohdistusta. Poistin vanhat tapetit, tasoitin kolot ja tapetoin uuden tapetin sekä maalasin toisessa huoneessa neljä seinää. Töihin kulunut aika alku- ja loppuvaiheineen seitsemän tuntia.

Tässä kodissa asiakas oli itse poistanut vanhat tapetit kahden huoneen seinältä. Tein tasoitus- ja hiontatyöt ja asensin uudet kuviokohdistettavat tapetit. Töihin kulunut aika yhteensä neljä tuntia.

Alkuvalmistelut, tapetointi ja lopputyöt yhteensä 1,5 tuntia.

Pienelle seinänpätkälle kuviokohdistettava tapetti alku- ja lopputöineen yksi tunti.

Toivottavasti tästä oli apua miettiessäsi että paljonkohan se tapetointi maksaisi wink Seuraavassa postauksessa juttua ihanan erilaisesta kohteesta, joka oli valmistunut suunnitelmieni pohjalta, ja jota pääsin tänään katsomaan. Siihen saakka aurinkoisia kevätpäiviä ja mukavaa pääsiäistä kaikille!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.