Miten tehdä tilaa, kun seiniä ei voi siirtää?

Takaisin blogeihin

Mahdoton tehtävä? No ei aivan. Tilaa tehdään helpoiten karsimalla tavaran määrää tai uudelleenjärjestelyn avulla. Nyt kerron kuitenkin siitä, kuinka tein tilaa tai loin tilantuntua kodin kosteisiin tiloihin. Keväällä sain toimeksiannon pesuhuoneen, saunan ja alakerran wc-tilan muutokseen. Tilat olivat pienet ja pimeähköt ja toiveina olikin lisätila ja valoisuus. Kesän aikana suunnittelemani muutokset toteutettiin Vellun Remonttityöt toimesta. Klikkaamalla kuvia, saat ne suuremmiksi ja pystyt selaamaan pelkkiä kuvia.

Pesuhuone ennen ja jälkeen:

Pesuhuoneeseen oli yhdistetty kodinhoitotila. Tilaan astuttaessa oli pieni käytävä, jonka vasemmalla puolella olivat kodinhoitohuoneen kalusteet ja oikealla perällä suihkunurkka. Tämä järjestys jouduttiin säilyttämään, mutta kalusteiden syvyyttä kaventamalla saatiin käytävää hieman leveämmäksi. Valaistus uusittiin myös kauttaaltaan, jolloin tila raikastui huomattavasti.

Seinälaataksi valittiin kiiltävä valkoinen, suorakaiteen muotoinen laatta, joka asennettiin vaakasuuntaisesti. Näin saatiin tilantuntua pituussuunnassa. Tätä korostaa myös iso valopeili. Alussa oleva korkea komero muutettiin sekä syvyydeltään että leveydeltään kapeammaksi. Siitä ei haluttu luopua kokonaan, koska sen sisään saatiin piilotettua yläkerran pesutilasta tuleva viemäriputkisto.

Taso laitettiin jatkumaan päätyseinään saakka, vaikka pesukone tulisikin alta esiin tason syvyyden vuoksi. Se ei asukkaita haitannut, eikä se minunkaan silmään pahalta näytä. Kokonaisuus on päinvastoin yhtenäisempi.

Ajan saatossa kalusteovien alaosat olivat jo ottaneet osumaa ja näin niiden sisukset olivat imaisseet kosteutta. Tämä oli myös yksi syy, miksi ne haluttiin uusia. Yläkaapeista luovuttiin kokonaan, koska niille ei ollut tarvetta.

Suihkunurkkauksessa ollut ikkuna peitettiin ja pienennetystä kolosta tehtiin pesuaineteline. Nyt ei tarvittu erillisiä häkkyröitä tilaa viemästä. Ikkunasta oli myös haittaa, koska se oli aivan liian suuri ja hankalassa paikassa. Minkäänlaista suihkuseinää ei sen viereen ollut saanut kiinnitettyä, ainoa vaihtoehto oli ollut pieni suihkuverhon tanko. Siinä ehkä syy, miksi kalusteet olivat kärsineet. Suihkuverho ei ollut estänyt tarpeeksi niiden kastumista. Asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, joten ikkunalle ei senkään vuoksi ollut tarvetta.

Alkuvuodesta markkinoille oli tullut uudenlainen suihkuseinä, joka sekä taittui että kääntyi. Siis juuri tähän tilaan kuin tilauksesta wink Seinä taittuu keskikohdastaan ja on käännettävissä sivuseinälle aina silloin, kun sille ei ole tarvetta. Se mahdollistaa sen, että voidaan ottaa niin leveä suihkuseinä kuin tarve vaatii. Jos tähän tilaan olisi valittu normaali 900 mm leveä suihkuseinä, jonka saa siirrettyä sivuseinälle, ei se olisi mahtunut tässä tapauksessa sinne sivuseinällä kääntymään, vaan olisi jäänyt kuitenkin tielle. Aivan mahtava keksintö pieniin tiloihin ja vielä tyylikäs yes

Sauna ennen ja jälkeen:

Saunassa ei myöskään ollut mahdollisuutta itse tilamuutokseen, joten siellä lähdettiin kikkailemaan ylileveillä paneeleilla ja laudelaudoilla. Huikeat 305 mm leveät surprise Paneeli on vaaleaa kuusta ja mustat yksityiskohdat tuovat kontrastia. Lauteiden linjakas pelkistetty muotoilu yksityiskohtineen tekee tilasta tyylikkään.

Alalaude peittää lähes koko tilan ja tuo yhtenäisyyttä sekä avaruutta.

Leveydeltään ja syvyydeltään vain 300 mm oleva nurkkakiuas ei vie todellakaan paljoa tilaa, etenkään kun se upotetaan lauteeseen. Sen oma valokaari luo sekä tunnelmaa että turvallisuutta.

Wc ennen ja jälkeen:

Tämä oli ehkä pienin ikinä näkemäni wc smiley Sijainti portaikon alla, mikä sinänsä hyvää hukkatilan käyttöä wink Harmittavaa kyllä, siellä olivat mittasuhteet aivan päin prinkkalaa. Kehno valaistus vielä ikäänkuin korosti ahtautta. Tässä huomaa sen, että valkoiset seinät eivät aina pelasta. Kalusteet vaihdettiin pienemmiksi, järkevämmiksi suhteessa tilaan. Uudessa peilikaapissa on tehokkaampi valaistus kuin vanhassa. Kattoon laitettiin valaisin lisävaloa tuomaan, mutta tietysti myös ilmettä. Bling bling wink

Tilassa säilytettiin vain lattialaatat. Seinälaatat poistettiin ja tilalle asennettiin raikas sininen tapetti, jossa myös bling blingiä wink

Liian suuret kiintokalusteet olivat aiheuttaneet rakennusvaiheessa sen, että wc-istuin oli jouduttu asentamaan vinoon. Nyt istuin on suorassa, eikä siinä istujan jalat kopsahda allaskalusteeseen. Seinä wc helpottaa jo valmiiksi pienien tilojen siivoamista.

Materiaalivalinnat ja valaistus ovat siis tärkeässä roolissa silloinkin, kun lisätilantuntua halutaan, eikä seiniä pystytä siirtämään.

Syksy on jo pitkällä, päivät pääasiassa harmaita ja sateisiakin sekä illat pimeitä heart Nauttikaamme siis niistä vähäisistä auringonsäteistä, joita on kuitenkin silloin tällöin mahdollista saada. Seuraavassa postauksessa ollaankin sitten marraskuun tunnelmissa.

 

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.