Miksi en maalaa tavallisen tapetin päälle?

Takaisin blogeihin

Jotkut haluaisivat oikaista pohjatöissä ja maalata tapetoidun seinän. Miksi en tähän suostu? Listaan tähän muutamia perusteluja ja laitan kuvia kohteesta, jossa näin oli aiemmin tehty.

  • Useimmiten emme tiedä, miten ja millä aineilla vanha tapetti on seinään asennettu. Vaikka se näyttäisi olevan tasaisesti ja hyvin kiinnittynyt, emme tiedä, kuinka itse tapetti ja aineet sen alla, reagoivat päälle tulevaan maaliin. Maali on kosteaa, eikä kuivu välittömästi, joten kuivumisen aikana vanha tapetti voi hyvinkin ehtiä irrota seinäpinnasta. Eikä se varmastikaan irtoa siististi kokonaan, jotta sen poistaminen olisi helppoa.
  • Kun sitten maali on kuivunut, on ratkaisu lopullinen. Tapettia ei tämän jälkeen pysty enää irrottamaan seinästä lainkaan.
  • Maali ei anna mitään anteeksi, ei myöskään alle jäävän tapetin saumakohtia. Näin ollen saumat jäävät siis kuitenkin näkyviin, vaikka itse tapetti peittyy. Tämä pistäisi ainakin omaan silmääni. Ja tosiaan, jos haluan tästä näkymästä eroon, ei tapetti enää seinästä irtoa. Ainoita vaihtoehtoja saada saumat piiloon, on niiden ylitasoitus tai koko seinän uudelleen levytys. Että jos alussa säästimme tapetin poistamisen vaivan ja kustannukset, tulee lopputuloksesta em. toimilla paljon kalliimpaa ja työt vievät paljon enemmän aikaa. Sama koskee kohokuvioituja tapetteja, maali ei täytä kuviointeja sileiksi.
  • Vaikka tapetti ei irtoaisikaan pohjalta, eikä saumat silmää haittaa, saattaa kostea maali jättää kuplia pintaan. Alla kuvia kohteesta, jossa aiemmin oli tosiaan maalattu vanhan tapetin päälle. Pahimmat kuplat olivat kuulemma tasoittuneet maalin kuivuttua, mutta ei läheskään kaikki. Kuplia oli siellä täällä pitkin seinää, joka kertoo siitä, että alle jäänyt tapetti ei ollut alkujaankaan tasaisesti kiinnittynyt seinään.
Erikokoisia kuplia
Kuplia oli jopa ihan seinän alaosassa.
Katselukorkeudella olevat kuplat pistävät tietysti eniten silmään, ja niitä on hankala peittää esim. huonekaluilla.
Viistoon otetussa kuvassa ikkunasta tuleva luonnonvalo paljastaa karun totuuden.
Seuraavista kuvista näkee, kuinka saumakohtakin on auennut kastuessaan.

Miten tällaista sitten lähteä korjaamaan. Oikeastaan vaihtoehtoja on vain kaksi. Kuplat täytyy leikata auki ja tapettia poistaa niiltä osin, kuin se on seinäpinnasta irronnut. Tämän jälkeen syntyneet painaumat täytyy tasoittaa. Tässäkin niitä on niin paljon, että menee helposti koko seinän ylitasoitukseksi. Ja se toinen vaihtoehto on levyttää koko seinä uudelleen.

Syitä on varmasti muitakin siihen, että tavallista tapettia ei kannata päällemaalata, mutta nämä nyt äkkiseltään tulivat mieleeni. Ja nämä eivät koske siis maalattavia tapetteja. Ne ovat asia erikseen, koska ne on valmistettu siten, että ne voi päällemaalata, ja ne kiinnitetään niille tarkoitetuilla aineilla, jolloin tapetti pysyy varmasti seinäpinnassa kiinni, vaikka sen maalaisi päälle useampaankin kertaan.

Tällaisissa tunnelmissa tällä kertaa. Nyt odotellaan jo kovasti kevään saapumista, vaikka se vähän koville nyt näyttää ottavankin :) Aurinkoisia päiviä seuraavaan kertaan! Ja muista, että saat aina ammattilaisen apuun tapetinpoistossa ;)

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.