Maali vai tapetti?

Takaisin blogeihin

Tämä kysymys jakaa mielipiteitä, eikä tähän varmasti löydy oikeaa vastausta. Mielestäni ei tarvitsekaan löytyä, sillä ratkaisuun vaikuttaa niin moni asia, ja samassa tilassa voi käyttää kumpaakin vaihtoehtoa. Mutta jos tässä nyt listaisi molemmista vaihtoehdoista joitakin huomioita, niin se voi helpottaa valintaasi. 

Tapetteja on monenlaisia ja -hintaisia, yksi rulla voi maksaa muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon. Kalleimpien tapettien ollessa kyseessä, tulee maali usein edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Tähän tietysti vaikutta se, paljonko käsiteltäviä seiniä on ja paljonko pohjatöitä tarvitsee tehdä. Maali ei anna mitään anteeksi, mutta paksumman tapetin ollessa kyseessä, pohjatöiden ei välttämättä tarvitse olla ihan niin huolella tehty. Toki tämä kostautuu myöhemmässä vaiheessa, jos haluatkin ottaa joskus tapetin pois ja vaihtaa maaliin. Silloin nuo huolelliset pohjatyöt ovat edessä joka tapauksessa. 

Tapetilla saadaan helposti tehostettua esim. huoneessa vain yhtä seinää tai seinän osaa. Tämä saattaa muuttaa huoneen tunnelmaa paljonkin. Kuosivaihtoehtoja on tarjolla pilvin pimein. On yksivärisistä monivärisiin, rauhallisia sävyjä ja kuvioita, tai vähän voimakkaampia. On eri aihealueen kuoseja, kuten graafisia kuvioita, luontoaiheita, eläinaiheita jne. Tapetin voi nykyään helposti teettää myös omasta kuva-aiheesta. Toki maalillakin saadaan tehosteita maalattua, mutta tässä tapetointi on kuitenkin kätevämpää. Uusien tapettien asentaminen on helppoa ja nopeaa, sillä erillistä vetyttämistä ei enää tarvita kuten paperitapeteissa. Tapetoinnista aiheutuu vähemmän sotkua, kuin maalaamisesta, joten suojauksia ei tarvita yhtä paljon. 

Tässä eteisessä yhdelle seinälle asennettiin vain yksi vuota tapettia, joka rajattiin peitelistoilla, muut seinät maalattiin.
Liukuovikomeron toinen ovitäyte tapetoitiin.
Yksivärisen tapetin asennusta.
Yhdelle seinälle yksivärinen tapetti tehosteeksi.
Kahden värin tehostetapetti.
Raikas monivärinen tehostetapetti.
Kuvioita täynnä, mutta hillitymmän sävyinen tehostetapetti.
Tässä yhden seinän tehostetapetissa abstraktit kuviot hillityissä sävyissä.
Erittäin voimakaskuvioinen valokuvatapetti.
Graafiset muodot hillityissä sävyissä.
Graafiset kuviot eri väreissä.
Luontoaiheinen tähkätapetti.
Heppatytön huoneeseen heppoja tehosteeksi.

Maalattu seinä kestää paremmin pyyhintää ja päällemaalaus on helppoa, jos sattuu jokin vahinko, joka ei puhdistamalla poistu. Ja mikäli sävyn valinta on mennyt pieleen, ei sen uusiminen ole kovin vaikeaa tai hidasta. Itse maaleja  saa kaikissa mahdollisissa sävyissä. Maalipinta on muutenkin kestävämpi kuin tapetti ja sopii hyvin lapsiperhe- tai lemmikkikotiin. 

Tehostemaalien sävyt sopivat lattian kanssa yhteen.
Tässä kohteessa kaikki seinät maalattiin tummemmalla sävyllä.

Tilaan voi olla hankala löytää tapettia juuri tietyssä, muuhun sisustukseen sopivassa sävyssä. Tässä maali on helpompi vaihtoehto. Jos siis haluat panostaa seinän pintamateriaaliin, tai haluat tekstuurisen seinäpinnan, on valintasi tapetti. Jos taas haluat säästää materiaalivalinnoissa, tai tila on hankalasti tapetoitavissa, on valintasi maali. Mieti mitä oikeasti haluat lopputulokselta ja tee valintasi sen mukaisesti. Itse odotin ja säästin jonkin aikaa, että sain haluamani tehostetapetin makuuhuoneeseen. 

Tässä mielestäni onnistuttiin löytämään oikea maalisävy tehostetapetin kanssa.
Vilkaskuvioisen tapetin kaveriksi löytyi hillitty, tilaa rauhoittava maalisävy.
Mikäli maalisävyä on vaikea löytää tapetille kaveriksi, valkoinen on usein varma valinta.

 

Jos valintaa maalin ja tapetin välillä on vaikea tehdä, voit olla aina myös yhteydessä minuun. Autan mielelläni ratkaisemaan kaikenlaisia sisustukseen liittyviä ongelmia ja haasteita. Seuraavassa postauksessa käyn läpi pesuhuone- & saunaremonttia, jossa ilmeni matkan varrella kaikenlaista haastetta. Siihen saakka toivotan vähän vähemmän sateisia alkusyksyn päiviä!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.