Maalaushommia

Takaisin blogeihin

Vuoden ensimmäinen iso projekti valmistui suunnitellusti ja koti sai osaksi uuden värimaailman. Osaksi siksi, että perhe tykkäsi väreistä ja hyväksi koetut värit saivat jäädä, mutta niihin haettiin raikkaampia sävyjä. Kodissa on paljon tauluja, joten myös ne määräsivät suurelta osin värimaailmaa. Tässä projektissa itse toteutin kattojen ja seinien maalaustyöt sekä tapetoinnin. Lisäksi hoidin sisustussuunnittelun sekä projektinhallinnan. Lattian purun ja uuden asentamisen sekä listoitustyöt ja makuuhuoneen vaatekomeron kokoamisen toetutti Kiinteistöpalvelu Jiirissä. Valaistusasiat toteutti puolestaan Kvs Oy. Isot kiitokset vielä mukana olleille yhteistyökumppaneille! Lattiat uusittiin olohuoneessa, makuuhuoneessa, vierashuoneessa ja eteistiloissa. Vanha parketti poistettiin ja tilalle vaihdettiin vinyylikorkki. Katot maalasin kaikkialla muualla paitsi kosteissa tiloissa. Koska kattomaali on paksumpaa kuin seinämaalit ja työhön käytin pidempinukkaista telaa, ei kattoja tarvinnut käsitellä useampaan kertaan. Kaikki tummentumat ja muut epäkohdat peittyivät hyvin yhdelläkin maalauskerralla. Valaistukset uusittiin olohuoneessa, takkahuoneessa, osin keittiössä  ja eteistiloissa.

Olohuoneessa kolme seinää saivat jäädä keltaisiksi, mutta sävyjä kirkastettiin ja raikastettiin. Päätyseinän sävyksi valittiin J304, kahden muun seinän keltainen sävy on G304. Muiden seinien osalta riitti yksi maalauskerta, mutta päätyseinä vaati kahden käsittelykerran. Telana käytin lyhytnukkaista mohairtelaa, koska seinäpinnat olivat sileät. En pidä maalaustyön jäljestä, joka on tehty sileälle pinnalle pitkänukkaisella telalla. Lopputulos näyttää huolimattomalta ja kiireellä tehdyltä. Kahdelle seinälle asennettiin kiskot, joihin tulee himmentimellä varustetut spottivalaisimet. Näin saadaan lukuisille tauluille kohdevalaistus. Näiden seinien osalta kattolistojen tilalle asennettiin myös taulukiskolistat. Niiden ansiosta taulut voidaan asentaa seinille ilman reikien tekemistä, ne roikkuvat vaijerin varassa katonrajassa olevasta kiskosta. Kätevää ja siistiä wink

Olohuoneessa pitkä seinä, joka jatkuu eteistilaan, sai valkoisen sijasta lämpimämmän sävyn Y484. Riippuvalaisimen paikkaa siirrettiin hieman, jotta se olisi paremmin keskitetty ruokailuryhmään nähden. Kappalautojen taakse asennettiin lednauhavalaistus. Kahdelle seinälle asennettiin kiskot, joihin tulee himmentimellä varustetut spottivalaisimet.

Koska makuuhuoneen seinissä oli käytetty todella tummia sävyjä ja kahta erilaista, pohjamaalasin ne ensin. Tällä varmistin sen, ettei vanha tumma sävy kuulla läpi uuden vaaleamman sävyn alta, eikä lopputuloksesta tulisi kirjava, kun sävyjä oli kaksi. Toki pohjamaalauksen voi jättää pois ja maalata lopullisella sävyllä useampi kerta, mutta näin tehdessä, maalin kustannus on suurempi. Kun pohjamaalaus oli tehty, riitti päällemaalaukseksi yksi kerta lopullisella sävyllä, joka tässä kohteessa on K484. Seinien pinta oli makuuhuoneessa karkeampi, joten telaksi valitsi hieman pidempinukkaisen.

Vanhan peililiukuovikomeron tilalle hankittiin uusi, tyylikkäällä ja rouhemmalla ilmeellä varustettu komero.

Vierashuoneessa haluttiin säilyttää vihreää värimaailmaa, joten yhdelle seinälle asensin vihreänsävyisen tapetin. Tapetti on Boråstapeter mallistosta Everyday Moments 1162. Siihen mallaten hain muille seinille maalisävyn, joka on V483.

Takkahuoneen kasettikaton maalasin pikkutelalla ruutu kerrallaan. Valkoinen sisustuspaneeli sai ylleen uuden sävyn Y484.

Takkahuoneeseen asennettiin myös kiskot, joihin tulee kohdespotit. Niillä valaistaan takka, sen sivulla oleva raanu sekä toisella sivulla olevat taulut. Toisesta kiskosta hoidetaan tilan yleisvalaistus.

Eteistilan seinät olivat lasikuitutapettia, jota ei lähdetty peittämään, eikä poistamaan. Valkoisen tilalle vaihdettiin sävy Y484, jota siis tuli myös olohuoneen yhdelle seinälle sekä takkahuoneeseen. Lasikuitutapetti on siitä jännä, että vaikka se olisi maalattu kuinka monta kertaa tahansa, tuntuu se aina vain imevän itseensä uutta maalia, kyllästymättä ollenkaan. Maalaustyöt tein pitkänukkaisella telalla, jotta maalia tulisi tapetin koloihin kunnolla. Tällä kertaa pääsin yhdellä maalauskerralla, mikä on aika harvinaista lasikuitutapetin ollessa kyseessä. Toki valkoista pilkotti sieltä täältä, kun sävytetty maali oli kuivunut, mutta niistä selvittiin pelkällä paikkamaalaluksella ja töpötyksellä. Valaistus uusittiin ja vanhat spotit saivat väistyä uusien led-valaisimien tieltä.

Lisäksi puhdistusmaalasin wc:n ja tuulikaapin. Sävynä vanha tuttu maalarinvalkoinen. Itse yritän aina vältellä tämän sävyn käyttämistä, mutta tällaisessa puhdistusmaalauksessa se on ihan hyvä vaihtoehto wink

Näin on siis uusi vuosi ja vuosikymmen pyörähtänyt käyntiin myös isojen projektien osalta. Suunnittelun jälkeen itse käytin maalaus- ja tapetointitöihin noin yhdeksän päivää. Noin siksi, että päivät eivät olleet kahdeksan tunnin mittaisia. Koko projektin valmistumiseen kului kolmisen viikkoa. Lähes kaikkia töitä pystyttiin tekemään yhtäaikaa tai limittäin, joten kokonaisaika lyheni. Kattojen maalaus ja lattianasennus ovat toki sellaisia hommia, että ainakaan samassa tilassa ei voi sillä hetkellä muuta tehdä. Koska työstettäviä huoneita on paljon, töiden limityskin onnistuu.

Se on hellurei seuraavaan kertaan!

 

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.