Juhannuksen vastaanotto

Takaisin blogeihin

Kuten viime postauksessani lupailin, kerron nyt hieman omista perinteistäni valmistautua ja viettää juhannusta, tuota keskikesän juhlaamme.

Riippuen kesän etenemisestä, piha ja kukkapenkit ovat sellaiset, joille minulla riittää aina aikaa. Etenkin juhannusta varten yritän laittaa kaiken kuntoon, kanttaamalla kukkapenkkien reunukset ja hankkimalla perennojen rinnalle kesäkukkia. Unohtamatta terassikukkia.

Saunan peseminen on oikeastaan ainoa siivoamiseen liittyvä perinne, joka minulla on vielä jäljellä. Se on ihan must juttu. Muu siivoaminen saa vaikka jäädä tekemättä. Toki pyrin edelleenkin tekemään edes normaali viikkosiivouksen, jos työtilanteeni antaa siihen mahdollisuuden. Ennen piti kuurata kämppä suurin piirtein lattiasta kattoon, mutta ajan saatossa tämä perinne on kadonnut. Onneksi wink Itse saunominen on ehdoton perinne myös. Ja oikein pitkän kaavan mukaan. Ja ne taiat, niitä meillä ovat tehneet perinteisesti aina miehet wink

Kun koti on saatu kuntoon, nostetaan lippu salkoon ja haetaan juhannusruusut maljakkoon. Siitä alkaa keskikesän ja yöttömän yön juhlinta.

Teininä oli tärkeää miettiä jo hyvissä ajoin (kuukausia aiemmin), miten ja missä juhannusta vietetään. Vaihtoehtoina olivat festarit ja erilaiset mökki- tai telttareissut kaveriporukan kanssa. Nykyään suunnittelua ei juuri ole, vaan menen sinne, minne pyydetään tai olen ihan vain kotona. Useimmiten matkustan ystäväperheen luo tai jonnekin mökille. Tapana on syödä hyvin ja ihan vaan olla, loikoilla nurmella tai laiturilla tai veneillä, nauttia olemisen sietämättömästä keveydestä smiley

Välillä voi nauttia ihan vaan mökkitunnelmasta, ja samalla maistaa vaikka herkullista mansikkakakkua wink

Olen kotoisin Hämeestä, jossa tapana on polttaa juhannuskokkoa. Lapsena juhannusaaton iltaohjelmaan kuuluikin ehdottomasti kokon poltto ja makkaranpaisto sen hiilloksilla. Ja mikäli oli metsäpalovaroitukset voimassa, kokko rakennettiin järveen kivien päälle, kauas rannasta. Eli sekään ei estänyt tämän perinteen toteuttamista wink Tämä on minulle nykyään harvinaista, koska asustelen Etelä-Pohjanmaalla, jossa poltetaan vain pääsiäisvalakioita.

Summa summarum, luonto on minulle tärkeä, myös juhannuksena. Kaikkein mieluiten vietän vaikka koko juhannuksen ulkona, mikäli säät sallivat. Harmillista kyllä, viime vuosina kelit eivät kyllä ole olleet kohdillaan, on joko satanut reippaasti tai ollut vaan niin kylmää, että sisätilat ovat voittaneet.

Seuraavassa postauksessa kerron uudesta soffapöydästäni ja sen tuunaamisesta. Sikäli mikäli saan sen valmiiksi wink Siihen saakka nautinnollista kesää!

 

 

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.