Huhtikuinen Sisustussunnuntai

Takaisin blogeihin

Talonhenki Oy:n yrittäjä Nina Ristimäki oli päättänyt jälleen järjestää asiakkailleen kutsuvierastilausuuden. Siinä on kyllä yrittäjä, joka pitää asiakkaistaan huolta, muutenkin kuin työnsä merkeissä. Hän otti minuun yhteyttä ja tiedusteli, olisinko kiinnostunut pitämään esitelmää Valaistuksesta ja väreistä sisustuksessa. Tottahan toki innostuin.

Sitten eräänä huhtikuun sunnuntaina pakkasimme automme täyteen tavaraa ja suuntasimme Kasperin toimintojen talolle, joka oli valittu tapahtumapaikaksi sisustussunnuntaillemme. Aiemmin olin jo noutanut Kangaskeskuksesta kuormallisen tavaraa, jotta saisin väri-asiat havainnollistettua huolella. Tapahtumassa mukana oli myös Merja Lamminkangas Perfect Home:sta. Häneltä sai tapahtuman aikana ostaa ihania kevään uutuustuotteita kotiin vietäväksi. Tarjoilusta vastasi Talonhengen henkilökunta, joka olikin loihtinut pöytään koko joukon sekä suolaista että makeaa suussa sulavaa herkkua 

 

Kangaskeskukseta olin tosiaan saanut paljon sisustustyynyjä ja verhokankaita esille laitettavaksi. Jaottelin niitä tilaan siten, että värit sointuivat keskenään. Lisäksi huomioin tehokeinot kuten vastavärien voiman. Värit sisustuksessa ovat lähellä sydäntäni, siksi tästä tulikin todella värikylläinen esitys. Onneksi tämän kevään ja kesän trendit ovat jälleen pitkästä aikaa todella värikkäitä. En lähtenyt luennoimaan väriopista, koska siihen päivä ei olisi riittänyt, eikä aihe olisi välttämättä kaikkia kiinnostanut. Sen sijaan kerroin, kuinka sisustuksessa voi ottaa värit käyttöön esim. tekstiilien avulla ellei ole vielä rohkeutta tai halua maalata seiniä värikkäiksi. Kuinka sitten onnistuu värivalinnoissa? Minun mottoni on se, että värit tulevat luonnosta, ja jos ne sopivat sinne, sopivat ne myös sisätiloihin  Pari sääntöä kun muistaa, pääsee jo pitkälle. Eli väriympyrän lähivärit sopivat keskenään yhteen samoin vastakkaiset värit, lämpimät sävyt keskenään samoin kylmät. Näillä nikseillä ei voi epäonnistua. Mitä enemmän värejä harrastaa sitä rohkeammaksi värien yhdistelijäksi tulee. Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin.

Myös valaistusasiaa lähestyin mahdollisimman käytännönläheisesti ja nimenomaan puhuin kodin valaistuksesta. Julkisten tilojen valaistukselle on aivan omat vaatimuksensa, joten sitä ei tässä käsitelty. Kerroin yleisvalaistuksesta, jota toteutetaan riippu-, katto- tai seinävalasimilla. Lisäksi tunnelmavalaistuksesta, jota luodaan mm. erilaisilla kohde-, pöytä- ja lattiavalaisimilla, mutta myös siten, että yleisvalaistuksessa on huomioitu himmennysmahdollisuus. Epäsuoralla valaistuksella luodaan niin ikään tunnelmaa, koska siinä valo heijastetaan erilaisten pintojen kautta. Epäsuoran valaistuksen miinuspuolia on kuitenkin se, että se hukkaa valoa. Lisäksi heijastettava pinta antaa oman sävynsä valolle ja kaikki pienet virheet, joita pinnassa saattaa olla, tulevat ikävästi esiin. Kävin läpi kontrasteja, joilla tilaan luodaan jännitteitä. Näitä ovat valo - varjo sekä kahden värin väliset kontrastit.

Tärkeää valasituksessa on huomioida pintojen värien toisto ja valonlähteen värisävy, välttää tulee kaikenlaista häikäisyä ja heijastuksia. Lämmin valo on kellertävää kun taas viileä valo on sinisempää. Viileä valo on lähempänä luonnonvaloa. Mitä enemmän valoa tilassa tarvitaan, sen viileämpää sen tulisi olla. Ja kaikki nämä asiat tulisi huuomioida jo rakennusvaiheessa tai oikeastaan aikaisemminkin. Kun talon pohjapiirustukset ovat valmiit, yleensä seuraava vaihe on, että sähkösuunnittelija tekee sähkösuunnitelmat ja -piirustukset. Tämä on se oikea hetki, jolloin pitäisi miettiä kaikki valaisinten ja pistorasioiden paikat. Jälkeenpäinkin voidaan lisäasennuksia tehdä, mutta ne joudutaan tekemään pintavetoina, jolloin johtokourut yms. tulevat ikävästi näkyviin.

Lopuksi kerrattiin lyhenteitä, jotka löytyvät lamppupakkauksista:

(W) Watit kertovat kuinka tehokkaan polttimon valaisin sietää.
(lm) Luumen kertoo valon määrän eli kuinka paljon tehoa polttimossa on.
(K) Kelvinit määräävät valon värilämpötilan eli sävyn. (Kotiin suositellaan 2700 K, joka on kellertävä, lämmin sävy)
RA-indeksi kertoo värin toiston määrän. (Sisustusvalaisimissa paras on 100, mutta jo 90 on erittäin hyvä.)

Meillä oli oikein mukava päivä, kiitokset kaikille mukana olleille ja erityiskiitos tietysti tapahtuman emännälle! Seuraavassa postauksessa laitetaan terassia kesäkuntoon. Siihen saakka toivotan kaikille auringontäyteisiä päiviä!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.