Asuntomessukohteeni Dome Lumo - Osa 3.

Takaisin blogeihin

Asuntomessukohteeni blogissa on edetty siihen pisteeseen, että on aika paneutua pintamateriaaleihin, valaistukseen ja akustiikkaan. Kuivien tilojen lattiat löytyivät Vaasasta Novafloorilta. Kävin katsomassa erilaisia vaihtoehtoja tammikuussa 2015. Tuolla käynnillä sain tutustua myös paikanpäällä tapahtuvaan parkettien pintakäsittelyyn. Alakertaan valittiin 20 mm paksu käsineveistetty Trinity-lankku ja yläkertaan niin ikään käsinveistetty Trinity-parketti. Sävyt näihin tuunattiin tätä kohdetta varten. Lähtökohtana oli tumma tammi, jota sitten hieman vaalennettiin ja hyvä tuli. (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.)

 

Kuvassa yläkerran parketti

Dome Lumossa ensimmäisen pintamateriaalikatselmuksen paikanpäällä suoritin syyskuussa 2015. Väliseinätkään eivät olleet vielä paikoillaan, kun jo roudasin innoissani paikalle tapettimalleja ja laattoja laugh

Ensimmäinen valaistuspalaveri pidettiin huhtikuussa 2015 Reinilän Tonin kanssa. Toni on Winledin valaistussuunnittelija ja hän suunnitteli myös Dome Lumon valaistuksen. Kohteen valaistussuunnittelussa haettiin yksinkertaista ja linjakasta, mutta riittävää ja luonnollista yleisvalaistusta, se onkin hoidettu led-valaisimilla. Lisäksi sisustusvalaisimille tehtiin varaukset keittiöön, olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin. Sisustusvalaisimet löytyivät aivan loppusuoralla. Korkeaan olohuoneeseen en halunnut sisustusvalaisinta roikkumaan, ettei huomio luonnosta katoaisi. Yleisvalaistus riittää mainiosti valaisemaan tilan talven pimeinä iltoina. 

Epäsuoraa valaistusta on hyödynnetty keittiössä, pesuhuoneessa ja wc-tiloissa.

”Ulkovalaistuksessa haluttiin korostaa korkeita julkisivuja tyylikkäillä seinävalaisimilla ja korostaa puutarhaa pollarivalaisimilla, unohtamatta puiden korostamista maasta käsin” kertoo Toni.

Lopuksi esittelen tällaisen mainion uutuuden, jota ei vielä muualla ole nähty. Putkenmallinen led-valaisin, joka toimii oivana seinätehosteena tunnelmavalaistuksen ohella. Putken etäisyyttä seinästä voidaan säätää, jolloin myös valokeilan koko seinäpinnalla muuttuu etäisyyden mukaan. Ihan Star Wars fiilis tuli, kun näin nämä ensimmäistä kertaa wink

Tässä kohteessa äänen eristämiseen ja akustiikkaan kiinnitettiin myös huomiota.  Ääneneristäminen ja akustointi ovat kaksi eri asiaa. Ääneneristäminen perustuu ääniaaltojen kulkemisen vaikeuttamiseen. Tähän tarkoitukseen soveltuu parhaiten raskas, paksu ja ilmatiivis rakenne. Esimerkiksi estettäessä äänen kuulumista huoneesta toiseen, lisätään huoneiden välisen seinän paksuutta ylimääräisellä kipsilevyllä. Markkinoilla on myös tietynlaisia eristelevyjä, jotka on tarkoitettu juuri ääneneristämiseen.

Akustiikkaa sen sijaan sovelletaan niin äänenkäsittelyssä, -tulkinnassa kuin -toistossakin.

Tila pyritään yleensä akustoimaan niin, että seinäheijastuksien osuus korvaan saapuvasta äänestä olisi vähäinen. Akustiikkalevyjen avulla voidaan siis estää äänen kimpoamista seinäpinnasta ja ohjata se jopa muualle, pois keskustelualueelta. Myös tekstiilit kuten verhot ja matot parantavat tilan akustiikkaa.

Koska Dome Lumossa on korkeita kuilumaisia tiloja, sekä paljon avointa tilaa, kuuluvat erilaiset äänet helposti tilasta toiseen. Äänet sekoittuvat keskenään, koska ne kimpoilevat seinistä ja kovista lasipinnoista edestakaisin. Näin pelkästä puheäänestä saattaa tulla puuromaista ja keskustelu hankaloituu. Rakennuksessa esimerkiksi kaikki läpiviennit on lisäeristetty ja yläkerran avoimeen tilaan sekä portaikon kattoon asennettiin akustiikkalevyt kauttaaltaan. Valinta oli Konton pintaturve akustiikkalevyt, koska ne ovat luonnonmateriaalia ja pinta on rouhean eläväinen. Niillä on erinomainen äänen absorbointi- eli vaimennuskyky. Koska turve toimii hyvin hengitysilman kanssa, ovat ne myös terveellisiä ja turvallisia käyttää. Viime lokakuussa tapasimme Laitilan Samin kanssa ja kävimme läpi kohteen akustiikkaa ja kartoitimme akustiikkalevyjen tarpeen.

Seuraavan postauksen koittaessa olemme jo tosi lähellä messujen alkamisajankohtaa. Jännitys tiivistyy, mitä lähemmäksi tuo ajankohta tulee smiley Postauksessani tulen kertomaan mm. kohteen huonekaluvalinnoista ja stailaamisesta lehtikuvauksia varten. Kuulemisiin…

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.