Asuntomessukohteeni Dome Lumo - Osa 2.

Takaisin blogeihin

Kuten aiemmassa postauksessani lupailin, ovat nyt vuorossa messukohteeni kiintokalusteet sekä pihapiiri. Useimmiten kiintokalusteista suurimman huomion vie keittiö. Eikä ihme, onhan se kodin sydän, ja sen täytyy olla toimiva, jotta niin arki kuin juhlatkin sujuvat vaivattomasti. 

Myös kodin muut kiintokalusteet ja säilytysjärjestelmät vaativat huolellista suunnittelua. Ei riitä, että ulkoasu on kaunis ja sisustukseen sopiva. Pelkkä ovivalinta vaikuttaa siihen, onko komero toimiva. Liukuovikomerot ovat nyt pinnalla, koska ne vievät, ovien aukeamisen ansiosta, huoneesta vähemmän tilaa. Perinteisen saranaovellisen komeron aukeaminenhan on huomioitava kaikessa muussa tilan kalustamisessa. Liukuovilla pystytään hyödyntämään tarvittaessa myös koko huonekorkeus säilytystilaksi, koska erillisiä ylä- ja alasokkeleita ei välttämättä edes tarvita. Liukuovikomeroiden sisältö, ja etenkin sisuksien jako, nousee kuitenkin suureen rooliin. Ovimäärän täytyy olla juuri oikeassa suhteessa sisäosan jakoon, jotta kaikki tuotteet olisivat helposti saatavissa. Jos ovi aukeaa vain puoleenväliin sisällä olevaa hyllyosiota, joutuu tavaraa kurkottamaan, että sen saa komerosta ulos. Puhumattakaan siitä, että sisällä on vetokori/-laatikko, sitähän ei tuossa tapauksessa saa edes vedettyä ulos. Liukuovelliset komerot ovat tyylikkäitä ja niiden ulkoasua saa muutettua lukuisilla eri ovi- ja kehysvaihtoehdoilla. Sisukset kannattaa miettiä huolella tarpeiden mukaan, jotta ne olisivat käytännölliset juuri sinulle ja siihen tarkoitukseen, kuin sinä ajattelit.

Jännitystä riittää kuin jouluna, kun kalusteet sitten saapuvat kohteeseen. Näyttääkö kaikki siltä kuin oli ajateltu.....malttamattomana odottaa, että kaikki on koottuna paikoillaan. Kiintokalusteiden asennuksen jälkeen tuntuu kuin talo olisi valmis, vaikka pientä tekemistä on jäljellä kuinka ja paljon. Niin suuri merkitys säilytysjärjetelmillä on.

Messukohteen kiintokalustesuunnittelu aloitettiin loppusyksystä 2014 ja suunnitelmat saivat lopullisen muotonsa alkuvuodesta 2015. Dome Lumon kaikki kiintokalusteet toimitti Puustelli ja pääsuunnittelusta vastasi Tommi Kinnunen. Alla olevissa kuvissa suunnitelmat ovat käyneet todeksi ja huikea tavaramäärä täyttää talon smiley Näky on jokseenkin toivoton, mutta ammattitaitoisilta asentajilta ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun röykkiöt olivat tyhjentyneet ja kaikki kiintokalusteet olivat löytäneet paikkansa.

Kaikki kuitenkin sulassa sovussa.

Ööö...tämäkö oli se wc? Ihan vielä ei mahdu asioimaan wink

Alkuperäinen ajatus keittiön värimaailmasta oli mustavalkoinen. Itse kyseenalaistin tuon ajatuksen, mielestäni musta ja valkoinen on ollut tapetilla jo jokseenkin kauan. Olen myös sitä mieltä, että mitä luonnonläheisempi sitä aikaa kestävämpi. Niinpä keittiösuunnitelma sai uuden suunnan, ja se vaikutti myös koko alakerran ison yhtenäisen tilan värimaailmaan. Tässä pieniä maistiaisia, loput näet kesällä asuntomessuilla wink

Pihasuunnitelmat oli aloitettu myös hyvissä ajoin. Kohteen pihasuunnittelusta vastasi Marika Turpeinen, hortonomi AMK, maisemasuunnittelija Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Pohjanmaa. Tapasin Marikan jo tammikuussa 2015 ja kävimme yhdessä läpi hänen alustavaa pihasuunnitelmaansa sekä omia ajatuksiani sisustuksen värimaailmasta. Tällainen yhteistyö on todella hedelmällistä, sillä molemmat saavat uusia ajatuksia toisiltaan ja lopputuloksesta tulee yhtenäinen sekä sisältä että ulkoa. Mielestäni sisustuksen värimaailma onkin onnistunut, kun se on sopusoinnussa rakennuksen ulkopuolen sekä pihapiirin kanssa. Tontti on iso ja alkuperäisenä ajatuksena oli säilyttää pihan luonnontilaista aluetta edes jonkin verran. Tämä alue on kaunista jäkälän peittämää kalliota ja rakennettu piha rajautuu sulavasti ympäröivään maastoon. Kohteessa päästään tuota pikaa pihatöihin, joten jäämme innolla odottamaan lopputulosta.

Kuvat: Marika Turpeinen (kuvakokoja ja värejä muutettu alkuperäisestä)

Seuraavassa postauksessa pureudutaan kohteen valaistukseen, akustiikkaan ja hieman pintoihinkin. En malta olla laittamatta tähän kuitenkaan kuvaa eräästä todellisesta helmestä, nimittäin nimikkovalaisimestani wink Tässä siis kaunistakin kauniimpi Helmi lasikuutio.

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.