Aamiaiskaappi - Onko tarpeen?

Takaisin blogeihin

No tarpeellisuus sinun tulee itse punnita. Aamiaiskaappi on tämän hetken trendi keittiöissä, mutta kannattaako trendejä aina toteuttaa? Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä tiloista ja silloin sen toimivuus nousee arvoon arvaamattomaan. Suunniteltaessa uutta keittiötä tai remonttia vanhaan keittiöön, on muutama asia, jotka kannattaa nostaa etusijalle. Ensimmäisiä ovat toimivuus ja käyttömukavuus, joiden huomiotta jättäminen kostautuu kyllä hyvin nopeasti arjen pyörityksessä. Tärkeää on miettiä, miten keittiössään toimii ja kuinka perheesi sitä käyttää ihan perusarjessa. Tekniset ratkaisut on hyvä miettiä sen pohjalta ja hyödyntää saatavilla olevia, arkea helpottavia, mekanismeja sen mukaan. Aamiaiskaappi jakaa varmasti mielipiteitä, ja keskusteluissa pohditaankin, onko se tullut jäädäkseen, vai jääkö se tämän ajan trendiksi.

Mielestäni aamiaiskaappi on oiva ratkaisu silloin, jos sille on oikeasti oma tilansa keittiössä. Itselleni en sellaista laittaisi, koska keittiöni on pieni. Moni perustelee tarvetta sillä, että säästyy laskutilaa. Tästäkin voi olla monta mieltä. Omaa laskutason tarvetta mietin, tarvitsenko sitä enemmän leveys- vai syvyyssuunnassa. Olen huomannut, että harvemmin  tarvitsen tason koko syvyyttä laskutilaksi kokkaillessani tai tyhjätessäni kauppakasseja. Useimmiten käytössäni on vain tason etuala. Tässä tapauksessa kodinkoneet, jotka halutaan nimenomaan aamiaiskaappiin "piilottaa", mahtuvat hyvin olemaan tason taka-alalla. Näin ollen laskutilan tarpeeni on nimenomaan leveyssuunnassa, ja tätä aamiaiskaappi "syö". Keittiöni on ns. kulmakeittiö eli työtasojen liitoskohdasta seinään jää turhanpäiväinen hukkatila. Tämän hukkatilan olen hyödyntänyt kodinkoneiden säilytykseen. Kun koneet ovat perällä, jää tasosta hyvin laskutilaa etualalle. Toinen asia, joka puoltaa aamiaiskaappia, ovat ovet, joiden taakse voi kiireessä jättää kaikki aamupalasotkut. Tämä ei itselleni sovi, sillä kuulun ihmisiin, jotka eivät pysty lähtemään kotoa, ellei jälkiä ole siivottu. Illalla töiden jälkeen olen paljon väsyneempi kuin aamulla, joten en voi jättää aamiaisen aiheuttamia sotkuja siivottavaksi iltaan. Mieluiten herään sen pari minuuttia aikaisemmin, että varmasti ehdin siivota jäljet ennen töiden alkua.

Mutta kuten sanottua, me ihmiset olemme erilaisia ja meillä on erilaiset tavat. Sinä itse ole paras arvioimaan, onko aamiaiskaappi sinun juttusi vai ei. Pelkän trendikkyyden vuoksi sitä ei todellakaan kannata hankkia. Aamiaiskaappeja on erilaisia ja suuri osa niistä on aika kalliita ratkaisuja. Vaihtoehtoja kannattaa punnita tarkasti ja miettiä, käyttäisikö kaapin hinnan kuitenkin johonkin muuhun, itselle hyödyllisempään ratkaisuun tai mekanismiin. Omalla kohdallani olen panostanut esim. jätelajitteluun ja siihen liittyviin ja sitä helpottaviin mekanismeihin.

Tässä pari esimerkkiä, joissa aamiaiskaapille on mielestäni ihan hvyä, oma paikkansa. Ensimmäisessä kuvassa aamiaiskaappi on vasemmassa reunassa, jolloin se ei syö työtasotilaa keskeltä.

Tässä se on omissa oloissaan kylmäkalusteiden jatkeena. Tämän huono puoli on se, että laskutilaa ei ole kylmäkalusteille mentäessä, ellei aamiaiskaapin ovet ole auki.

Kolmannessa kuvassa aamiaiskaappi on oikealla, korkeiden komeroiden jatkeena sivusuunnassa. Tässä versiossa kaappi on kaksiovinen, joista alempi on kippiversio. Tässäkin keittiössä laskutilaa jää vielä hyvin etenkin, kun tämän kokonaisuuden edessä on iso saareke.

Toinen tämän hetken trendi on korkeat komerot, joihin voidaan upottaa myös kalusteuuni ja mikro. Tämä on sinänsä hauskaa, että jokin vuosi sitten kaikki korkeat komerot katosivat keittiöistä laatikoiden tieltä. Katsottiin, että laatikoihin mahtuu enemmän tavaraa ja se on helpommin saatavilla. Tämänkin asian ratkaisee lopulta omat käyttökokemukset wink Joka tapauksessa korkeat komerot ovat taas ihan jees keittiöissä.

Ja se kolmas trendi on kehystetyt yläkaapit. Tällainen on kyllä näyttävä kokonaisuus ja ilo silmälle, en kiellä sitä. Itse haluan kuitenkin, että arkiset astiat, joita käytän päivittäin, ovat helposti käden ulottuvilla. Tällaisessa versiossa perusyläkaapin korkeus madaltuu. Yleensä kaappiin mahtuu vain yksi hylly. Yläkaappien yläpuolella on syvät yläkomerot, joissa yleensä säilytän harvemmin tarvitsemiani tavaraoita. Minulla yläkomerot ovatkin vain kylmäkalusteiden yläpuolella, sillä minulla ei ole niin paljoa sellaista tavaraa, jota tarvitsen harvoin. Yläkomerot ovat korkealla, jonne on vaikea yltää ilman apujalkoja. Ne ovat syvät, kuten korkeat komerot, jolloin niihin mahtuu kyllä paljon tavaraa, mutta se on hankalasti saatavilla. Tätäkin mallia puoltaa se, että keittiö on tilava. Jos sinulla on iso keittiö, jonne mahtuu paljon laatikoita ja esim. saareke, on tämäkin ihan hyvä vaihtoehto.

Edellistä mallia hyödynnetään paljon myös kodinhoitohuoneissa.

Siinä vain muutamia näkökulmia keittiötrendeihin. Tärkeintä on miettiä tarkoin, mitä itse haluaa ja tarvitsee. Siksi keittiön suunnitteluun onkin hyvä käyttää reilusti aikaa ja ammattiapua, jos suunnittelu tuntuu iteselle työläältä hommalta wink

Seuraavassa postauksessa vähän tehosteseinistä. Siihen saakka valoa pimeneviin iltoihin heart

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.