Valon ja varjon leikki

Takaisin blogeihin

Kuten viime postauksessani mainitsin, minulle tärkeää on valon ja varjon keskinäinen leikki, kun puhutaan valaistuksesta sisustuksessa. On mielenkiintoista tutkia, kuinka varjot syntyvät ja kuinka ne asettuvat tilaan. Tästä syystä olen myös tehnyt muutamia valaisimia itse. Toinen syy niiden syntyyn on tietysti ollut minun loputon halu uusiokäyttää ja tunettaa tuotteita. Valaisimet ovat sähkölaitteita ja niiden valmistuksessa on kiinnitettävä huomiota turvallisuuteen. Omaan käyttöön tehdyillä valaisimilla ei ole niin korkeita vaatimuksia kuin niillä, jotka valmistetaan myyntiin. Silloin niiden on läpäistävä useita testejä. Mikäli kiinnostut itsekin kokeilemaan valaisinten valmistusta, tarkempia tietoja turvallisuusvaatimuksista löydät Tukesin sivuilta: www.tukes.fi

Myrskylyhtyvalaisin 2009                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                   

Entisen virvoitusjuomatehtaan ullakolta löysin vanhoja ruostuneita myrskylyhtyjä, joista puuttui lasit. Kahdesta tein kynttilälyhdyt terassille. Kiinnitin kehikkoon kirkkaan säilykepurkin, johon voi laittaa vaikka tuikun. Tästä yhdestä tein valaisimen, joka luo todella voimakkaat varjot seinälle.

 Kirjahylly & valaisin 2007

Pinosin vanhat käytöstä poistuneet perunalaatikot päällekkäin ja tein välihyllyt vanhoista lankuista. Hyllyille asetin sisustuskirjoja. Valaisimet on tehty vanhan kansakoulun kattovalaisimista. Varjot seinälle muodostuvat perunalaatikoiden säleiköstä.


Lankkuvalaisin 2003

Vanhaan lankkuun on kiinnitetty halogeenispotit. Lankku roikkuu olohuoneen ikkunan yläpuolella katosta kettinkien varassa.

Lusikkalamppu 2003

                                                                                                                                                                 

Kyllä, minäkin olen valmistanut tällaisen lusikkalampun vuonna 2003. Olen poistanut kangasvarjostimen ja kiinnittänyt kehikkoon lusikoita ja kristalleja. Ilmettä voi muunnella vaikka juhlien mukaan. Kristallien tilalle laitan jouluna pieniä lahjapaketteja ja pääsiäisenä maalattuja munia. Valaisin on saanut paikkansa ruokapöydän päältä keittiössä.                                        

  Seiväsvalaisin 2004                                                                                                                                                                                      

                                                                             

Tässä eteisen valaisimessa hehkulamput roikkuvat johdoistaan heinäseipäässä. Johdot on liitetty toisiinsa sokeripaloilla. Tässä liitoksia on niin monta peräkkäin, että pyysin sähköalan ammattilaisen tarkistamaan liitännät ja kytkennät ennen käyttöönottoa.

Unikkolamppu 2007

Tämän valaisimen kehikko oli alunperin seinälle laitettava tuikkulampetti. Pieni valaisin, silti iso varjo muodostuu tuulikaapin kattoon.

Kakkuvuokavalaisin 2008

  

Tämän valaisimen valonlähteenä toimii led-nauha. Kakkuvuoan keskiöön olen tehnyt mdf-levystä kiekon, jonka reunaan olen liimannut led-nauhan. Myös muuntaja mahtuu vuoan sisään. Koska valaisin roikkuu koukun varassa keikauttaa muuntajan paino vuoan kallelleen. Siksi olen laittanut vastakkaiselle reunalle vuoan sisälle kiven, jonka paino vastaa muuntajaa. Näin valaisin pysyy tasapainossa ja luo upean varjon keittiön kattoon.

Yksi keino tutkia, miten varjot muodostuvat ja kuinka voimakkailta ne näyttävät, on tehdä esim. erilaisia asetelmia. Asetelmat kannattaa valaista eri suunnilta ja useamman tehoisilla valaisimilla. Tässä pari esimerkkiä:

Ei muuta kun kokeilemaan ja hassuttelemaan!

Seuraavassa blogissani käydään läpi erään kohteen muutosta.

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.