Sujuvaa tapetinpoistoa

Takaisin blogeihin

Kuten viime postauksessani lupasin, kerron nyt vinkkejä siihen, kuinka onnistut vanhan tapetin poistamisessa, ilman hermojen menettämistä. Työn sujuvuuteen vaikuttaa moni asia, kuten tapetin laatu ja alusta, jolla tapetti on. Ennen kaikkea työn sujuvuuteen vaikuttavat maltti ja vesi. Kuinkas ne vanhat sanonnat menivätkään? "Maltti on valttia." "Vesi vanhin voitehista." Nämähän ne, ja pätevät myös siis tässä asiassa wink

Sillä, millä tapetti on kiinnitetty, on myös vaikutusta siihen, kuinka sen saa irti seinästä. Jos tapetti on kiinnitetty valmistajan suosistusten mukaisesti; vetytettävät paperitapetit liisterillä ja mittapysyvät kuitu- sekä vinyylitapetit niille tarkoitetulla seinäliimalla, ei ongelmia pitäisi irrottamisessa tulla. Liimalla kiinnitettyjen tapettien irrotukseen tulee vain yksi työvaihe lisää. Alla olevat kuvat esittävät tapausta, jossa poistan paperitapettia, joka on aiemmin kiinnitetty asiaankuuluvasti, eli paperitapetille tarkoitetulla liisterillä. Kyseessä on lisäksi pohjamaalattu kipsilevyseinä. Eli oikeastaan yksi ihanteellisimmista tapauksista. Muita ns. helppoja alustoja ovat kiviseinä tai lastulevyseinä, eikä niiden tarvitse olla edes pohjamaalattuja. Niistä tapetti irtoaa kyllä helposti, jos se vain on kiinnitetty oikeilla "aineilla". Ehkä kaikkein pahin tilanne on silloin, kun kyseessä on kipsilevyseinä, jota ei ole pohjamaalattu. Ja näitä näkee valitettavan usein. Ei olla viitsitty tehdä yhtä tärkeintä työvaihetta, kun puhutaan pohjatöistä. Toinen syy viitsimättömyyden lisäksi voi olla äkkiä iskenyt nuukuus. No, nämä ja mahdolliset muut syyt kyllä kostautuvat sitten jossain vaiheessa tulevaisuutta wink Mutta edelleenkin korostan, että oli tapaus mikä tahansa, maltti on valttia. Pohjamaalaamattomasta kipsilevyseinästä on kyllä mahdollista saada tapetti pois muutenkin kuin millin paloina, ja repimättä vahingossa itse suojapaperia kipsilevyn päältä. Ja ihan samoilla konstein, mitä alla esitän. Tarvitaan ehkä kuitenkin vähän enemmän sitä malttia ja vettä. Lähdetäänpäs sitten katsomaan itse irrottamista. Klikkaamalla kuvia, saat ne suuremmiksi.

Ihan ensin seiniltä poistetaan kaikki taulut ym. koristeet kiinnikkeineen. Mahdolliset katto- ja jalkalistat sekä pistorasioiden ja katkaisimien suojakotelot poistetaan, jotta uuden tapetin saa laitettua sitten niiden alle siististi. Lattia täytyy suojata hyvin, sillä vettä tässä käytetään paljon ja se valuu seiniä pitkin lattialle. Itse käytän tähän vettä itseensä imevää mutta läpäisemätöntä remonttipaperia, jonka kiinnitän huolella lattiaan. Muovi on siinä mielessä huono, että siihen voi liukastua ja ylimääräinen vesi jää kellumaan pinnalle. Kun suojaukset on tehty, aloitetaan itse irrotustyö. Mikäli et tiedä, minkä laatuinen tapetti on kyseessä, tee testi. Irrota tapettia hieman yläkulmasta niin näet, onko se useampi kerroksista vai ohutta. Mikäli tapetti on palstoittuvaa, eli siinä on useampi kerros, pitäisi päällimmäisen kerroksen lähteä ihan kuivana irti. Jos kyseessä on paksu, ja etenkin vinyylitapetti, on se kiinnitetty seinäliimalla. Silloin ihan aluksi kannattaa tapetin pintaa hioa tai telata ns. reikätelalla. Näiden tarkoituksena on rikkoa tapetin pintaa, jolloin se vettyy paremmin ja irtoaa helpommin.

Tässä näet työskentelyvälineeni. Suihkupullo, lasta ja kasteltu pyyhe. Suihkupullossa on vain lämmintä vettä ja astianpesuainetta. Halutessaan tähän seokseen voi lisätä paperitapeteille tarkoitettua liisterijauhetta siten, että seoksesta ei tule kuitenkaan kovin paksua. Suihkupullon tilalla voi käyttää sientä. Itse koen suihkupullon kuitenkin nopeammaksi käyttää.

Ja nyt siis irrotetaan sitä paperitapettia vetyttämällä, eli tähän ei tarvitse tehdä sitä pinnan rikkomista, vaan päästään suoraan kostuttamaan. Suihkutetaan seinä kauttaaltaan siten, että tapetti varmasti on märkä, reunasta reunaan ja nurkasta nurkkaan. Ja sitten sitä malttia. Keitä vaikka kaffit, jos et malta pitää sormia erossa tapetista wink Yllä oleva kuva osoittaa, kuinka vesi alkaa vaikuttamaan. Se vetyttää tapetin, eli kastelee sen läpeensä, ei vain pintaa. Ja siksi tuo odottaminen on tärkeää. Mikäli vain pinta kastuu, tulee työstä tuskaa ja ahdistusta, koska tapetti irtoaa millin paloina ja koko työhön saa kulumaan vaikka päiväkausia. Vettymiseen kuluvaa aikaa on vaikea arvioida, mutta tapetista kyllä huomaa, kun se on valmis irtoamaan. Työhön käytetty kokonaisaika vähenee huomattavasti, kun malttaa odottaa vettymistä ja saa sitten tapetin irrotettua vuota kerrallaan. Kuvassa keltaiseksi muuttunut kohta alkaa pikkuhiljaa olla läpikastunut, mutta kuten huomaatte, vielä on kohtia, joihin kostutus ei ole tehonnut. Tässä vaiheessa suihkutan yleensä vesi-astianpesuaineseosta lisää kuiviin kohtiin.

Seuraavassa vaiheessa tapetti alkaa kupruamaan. Se tarkoittaa sitä, että se on ihan läpikastunut ja alkaa jo itsestään irrota seinästä. Kastelen yleensä yhden seinän kerrallaan. Ennen kuin alan irrottamaan tapettia, kastelen seuraavan seinän, jotta se voi vettyä rauhassa sillä aikaa kun irrotan tapettia edellisestä seinästä. Irrottamisen lomassa tarkkailen seuraavaa seinää ja suihkutan aina tarvittaessa lisää vettä. Mikäli kastelet kaikki seinät kerralla, ehtivät ne jo kuivua ennenkuin ehdit niistä tapettia irrottamaan, ja tulit siis tehneeksi turhaa työtä. Siksi on tärkeää edetä seinä kerrallaan. Lisätessäsi vettä suihkupulloon, muista että sen on hyvä olla lämmintä. Lämmin vesi nopeuttaa operaatiota.

Tapetin irrottamisen aloitan yläreunasta. Kokeilen ensin varovasti, lähteekö vuota irtoamaan helposti. Mikäli kuuluu vähänkään repeävän paperin ääntä tai irtoava pala alkaa pienentymään, kannattaa irrottaminen lopettaa siihen. Silloin on hyvä taas suihkuttaa vettä ja jatkaa odottamista. Tapetti ei aina irtoa kokonaan, vaan kerroksittain. Tällöin on hyvä kastella paikalleen jäänyt kerros uudelleen ja odottaa taas sen vettymistä. Mitä paksumpi tapetti sen useampi kerros. Kerroksittain irrottamisessa on myös se hyöty, että sen mahdollisen kipsilevyn suojapaperin erottaa paremmin. Jos yrität väkisin kaikkia kerroksia kerralla irti, lähtee siinä samalla pohjamaalaamattomalta pinnalta tuo suojapaperi ja remontista tulee paljon isotöisempi kuin olit alunperin ajatellut. Tapetin irrottamisen yhteydessä käytän apuna tuota lastaa. Se helpottaa irrotuksen aloitusta ja auttaa erottelemaan kerrokset keskenään. Kun seinä on sitten kauttaaltaan paljaana tapetista, pyyhin sen vielä kostealla pyyhkeellä puhtaaksi, ettei siihen jää liisteri- tai liimatahroja. Ja näin etenen seinä kerrallaan, kunnes kaikki tapetit ja niiden rippeet on poistettu.

Markkinoilla on myös omia tapetinirrotusaineita ja -laitteita. Nuo aineet ovat käytännössä liisteriseosta. Ne on helpompi, nopeampi ja siistimpi levittää maalaustelalla. Odottelulta et välty kuitenkaan tätäkään käyttäessä. Purkin kyljessä lukee, että vettymisaika voi olla jopa 60 minuuttia. Tapetinpoistolaite on oikeastaan sama asia kun höyrypesuri. Laite keittää veden kiehuvaksi ja siitä tulevalla höyryllä sitten irrotetaan tapettia. Ilman malttia et kuitenkaan selviä tämänkään kanssa. Höyrytettyäsi tapettia, täytyy sinun taaskin odottaa, että se vettyy läpi ja lähtee irtoamaan helposti. Olen kerran käyttänyt tällaista laitetta ja täytyy kyllä sanoa, että se oli tuskaista. Joudut olemaan itse lähellä tuota kiehuvan kuumaa höyryä, joten hiki tulee jo pelkästä paikalla olosta. Ja jos sinulla on silmälasit, höyrystyvät nekin niin, että näkeminen hankaloituu. Neljän seinän jälkeen koko huone on kuin höyrysauna smiley

Nyt toivotan sinulle sujuvampia remontteja! Muista kuitenkin, että aina voit soittaa minulle, jos tuntuu siltä, ettet halua moiseen itse ryhtyä wink

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.