Sisustuskonsultointi vai sisustussuunnittelu?

Takaisin blogeihin

Usein kysytään, mitä sisustuskonsultointi on, ja miten se eroaa sisustussuunnittelusta. Minäpä avaan tätä asiaa hieman tarkemmin. Suurin ero on varmasti se, että konsultointi on suullista neuvontaa, eikä siitä tule mitään kirjallista materiaalia suunnittelijan taholta, kun taas sisustussuunnitteluun kuuluu olennaisena osana kirjallinen raportti suunnitelmasta, minun tapauksessani suunnitelman palautuskansio.

Tuo suullinen neuvonta/ohjeistus voi tapahtua paikan päällä suunniteltavassa kohteessa tai vaihtoehtoisesti jossakin ko. ongelman ratkaisuun liittyvässä alan liikkeessä. Esim. jos kyseessä on huonekalujen valintaa, voidaan niitä käydä katsomassa yhdessä eri huonekaluliikkeissä. Tai jos olet löytänyt useamman kivannäköisen tapettivaihtoehdon, mutta et osaa päättää minkä niistä valitsisit, voin auttaa valinnassa. Kodin ostamisen tai myynnin yhteydessä voi konsultointia myös hyödyntää, eikä pelkästään sillä ajatuksella, että mitä kodille olisi mahdollisesti hyvä tehdä ennen osto-/myyntitapahtumaa, vaan voin tulla esim. mukaan asuntoesittelyyn. Tällöin voimme yhdessä käydä läpi asioita, joita ostaessa tulee huomioida, ja saamme varmuuden sille, kannattaako asuntoa edes harkita ostaa. Sisustuskonsultointi on siis hyvin tiivistä kanssakäymistä asiakkaan ja suunnittelijan välillä ja se liittyy useimmiten yksittäisiin sisustusongelmiin. Konsultoinnin hinnoittelu perustuu käytettyyn aikaan, eli veloitus on tuntiperusteinen, ja siihen kuluvan ajan määrittää asiakas. Vuosien varrella minulla on ollut hyvin erilaisia konsultointikäyntejä, mutta useimmissa tapauksissa kesto on ollut 1 - 2 tuntia kerrallaan. Yhdessä tunnissakin saadaan todella paljon aikaiseksi, joten aika vähällä päänvaivalla on mahdollista saada yksittäiset sisustusongelmat ratkaistuiksi.

Mikäli konsultoinnin jälkeen sisutustamisen tarve laajenee alkuperäisestä, silloin on hyvä siirtyä sisustussuunnitteluun. Tällöin lasken jatkosuunnitelmalle hinnan sen sisällön mukaan, jolloin kyseessä on ns. urakkatarjous. Mikäli et ole käyttänyt konsultointia, vaan olet heti alkuunkin ajatellut, että et halua käyttää sisustusongelman kanssa niin paljoa omaa aikaasi, on sisustussuunnittelu silloin paikallaan. Tulen tarvekartoituskäynnille, jossa käydään läpi tarpeet ja toiveet. Tuon käynnin jälkeen lasken sisustussuunnitelmalle tarjouksen ja hyväksyttyäsi sen, aloitan kohteen suunnittelun. Eli tässä vaihtoehdossa suunnittelija työskentelee hyvin pitkälle yksin ja aikaansaannoksia käydään sitten läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Mahdolliset muutokset suunnitelmaan tehdään ja kun kaikki ovat tyytyväisiä suunnitelmaan, minä teen kokonaisuudesta tuon palautuskansion. Suunnitelman palautuskansio on kattava kirjallinen raportti tilakohtaisine työohjeineen, materiaalitietoineen sekä havainnekuvineen. Kansio on yhtä laaja kuin tilaamasi sisustussuunnitelma. Halutessasi saat myös 3D-kuvat. Itse sisustussuunnitelma voi olla joko laaja tai suppea. Se voi käsittää koko talon tai huoneiston, muutaman huoneen, yhden tilan tai vaikka vain jonkin osan jostakin tilasta. Etenkin väri- ja pintamateriaali- sekä tilasuunnittelun kohdalla sisustussuunnittelu on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin tuo sisustuskonsultointi. Sisustussuunnitelmia teen sekä uudis- että remonttikohteisiin, niin koteihin kuin työpaikoillekin.

Ole siis yhteydessä, kun haluat sisustusongelmasi ratkaistuksi!

Terveisin Outi Veija

Puh. 050 518 2659

S-posti: outi@sisustuksenhelmi.fi

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.