Seinän uudet vaatteet - Gobeliinista tapettiin
Tapetit ovat yksi intohimoistani, kuten tapetointikin. Siksi halusinkin kertoa teille hieman tapetin historiasta :)
Koska seinävaatteilla on lukemattomia kuosivaihtoehtoja, on niillä mahdollista saada helposti ilmettä ja tunnelmaa aikaiseksi. On tiloja, joissa tarvitaan kestäviä tai helposti puhdistettavia pintoja ja tiloja, joihin voidaan ajatella taas arempia ja hienompia ratkaisuja. Luonnosta haetut kuva-aiheet, kuten kukat, korret, heinät, linnut ja muut eläimet ovat aina olleet suosittuja aiheita vuotaviidakossa.
Tämä ihanan herkkä Birger Kaipiaisen suunnittelema tapetti, Ken kiuruista kaunein, odottaa vuoroaan päästä oman eteiseni seinille. Toiveenani on ehtiä ensi kesän aikana toteuttaa tämä pitkä odotus. (Kuva: Tapettitehdas)
Sana tapetti on muotoutunut latinankielisestä "tapetum" ja kreikankielisestä "tapes" -sanoista. 1100-luvulta lähtien Suomessa sillä tarkoitettiin lähinnä mattoja sekä seinälle nostettuja tekstiilejä, jotka ensisijaisesti oli tarkoitettu vedon estämiseksi. Niillä peitettiin myös likaiset kohdat seinäpinnoista ja tasoitettiin epätasaisuuksia. Vasta 1700-luvulla vakiintui sanalle sen nykyinen merkitys. Syynä tähän olivat paperitapetin huomattava kehitys ja lisääntynyt käyttö. Gobeliinit eli kuvakudokset olivatkin paperitapetin esikuvia ja niitä käytettiin yleisesti vielä 1500-luvun Suomessa.
Vanhojen talojen seinistä saattaa löytyä todella monta kerrosta tapettia, kuten tässä.
"Kunnostuksen" alla oleva vanha tapetti, konservoijan työvälineet ja pala osin jo korjattua tapettia.
Pariisilaista Jean Papilonia pidetään usealla taholla ensimmäisenä paperitapetin valmistajana, kun taas saksalainen Gottlieb Keller kehitti vuonna 1830 puuhiokkeen käytön paperin raaka-aineena. Tämä mahdollisti tapetin kehittymisen nykyiseen muotoonsa. Vuonna 1852 painettiin ensimmäinen nykyaikainen rullatapetti koneellisesti. Yksi merkittävimpiä kuvioinnin kehittäjiä oli englantilainen William Morris.
William Morris - Willow Boughs 1847
(Kuva: curtain-up.ltd.uk)
Ennen nykyaikaisia koneita, tapetteja valmistettiin tällaisella laitteella.
Vaikka kuosit ovat kokeneet rajujakin muutoksia, on niillä kuitenkin yhteinen nimittäjä, ne kuvastavat hyvin oman aikakautensa tyylipiirteitä. Näihin tyylipiirteisiin tutustutaan tarkemmin seuraavassa postauksessani.