Saunan suojauskäsittely

Takaisin blogeihin

Miksi saunan paneelit ja lauteet kannattaa suojata? No siksi, että pidennät niiden käyttöikää huomattavasti. Puu materiaalina kärsii aina vedestä, joka kuivattaa puuta jopa niin, että se alkaa lopulta halkeilemaan. Suojausaineet estävät tätä kuivumista ja halkeilua sekä samalla myös lian imeytymistä puuhun.

No millä puupinnat sitten kannattaa suojata? Saunan katto- ja seinäpaneelit voi suojata joko saunasuojalla tai saunavahalla. Näitä saa kirkkaina, eli sävyttämättöminä, mutta ne voidaan myös sävyttää kuultavat sisävärit -karttojen mukaan. Saunavahasta löytyy myös valmissävyt musta, valkoinen ja harmaa. Kirkkaalla saunavahalla käsitellyt pinnat säilyttävät puun neutraalin sävyn, koska ne eivät syvennä puun omaa sävyä, kuten öljykäsittely tekisi. Saunavahat ovat tehokkaita suoja-aineita saunojen puupintojen käsittelyssä, kun taas saunasuoja on kaikkien kosteiden sisätilojen pintakäsittelyaine, joka antaa jo yhdellä käsittelykerralla ylellisen suojan niin katolle, seinille kuin lauteillekin ja muodostaa sekä likaa että vettä hylkivän pinnan. Suoja-aineiden käyttö on helppoa. Erityisesti saunavahaa käytettäessä lattia tulee suojata huolella, sillä vaha imeytyy helposti laattalattian saumoihin. Levittämiseen voi käyttää vaahtomuovi- tai keinokuitusivellintä. Aine levitetään rauhallisesti yhteen kertaan puusyyn suuntaisesti, aina 1-2 paneelia kerrallaan päästä päähän. Ainetta tulee käyttää vain sen verran, mitä kertalevityksellä imeytyy, jolloin pinnasta ei tule liukas.

Kuvan saunassa paneelit ovat paksua kuusilankkua. Vaaleaa sävyä on tehostettu mustin yksityiskohdin. Eli aina ei tarvitse sävyttää paneeleita kauttaaltaan.

Saunan lauteiden käsittely voidaan tehdä joko saunavahalla tai laudeöljyllä, eli parafiiniöljyllä. Sen sijaan saunasuoja ei sovellu lauteiden käsittelyyn. Parafiiniöljy pitää lauteet puhtaina ja hygieenisinä tekemättä pintaa kalvoa. Se ei myöskään tee lauteista kuuman tuntuisia, ja se vähentää lauteiden tikkuuntumista sekä kulumista. Parafiiniöljy on puuhun imeytyvää ja se syventää lauteiden väriä. Lisäksi se on täysin myrkytön ja hajuton mineraalipohjainen öljy. Öljyn voi levittää lauteisiin sienellä, siveltimellä tai nukkaamattomalla kankaalla. Jos aine imeytyy puuhun heti, on käsittely hyvä toistaa. Pyyhi ylimääräinen imeytymätön öljy lauteilta puhtaalla kankaalla.

Ensimmäinen suojauskäsittely olisi hyvä tehdä jo rakennusvaiheessa. Katto- ja seinäpaneelit on helppo käsitellä, kun lauteet eivätkä lasitukset ole vielä paikoillaan.
Äläkä unohda käsitellä myös kattolistoja.

Suojaatpa sitten kattoa, seiniä tai lauteita ja käytitpä sitten mitä suojausainetta tahansa, tärkeintä tässäkin hommassa on pohjatyöt. Eikä niissä kannata fuskata, sillä lopputulos on sitten sen mukainen. Ihan aluksi pinnat pestään huolella ja niiden annetaan myös kuivua huolella ennen kuin mitään ainetta levitetään pintaan. Pesuaineena voi käyttää ihan tavallista mäntysuopaa tai saunan pesemiseen tarkoitettua valmista saunan pesuainetta. Klooripitoisia pesuaineita tulee välttää, sillä ne imeytyvät puuhun ja löylätessä niitä voi vapautua ilmaan. Pesuaine harjataan huolella joko pehmeällä harjalla tai erilaisilla saunan pesuun tarkoitetuilla välineillä, kuten esim. laudepesurilla. Käy läpi kaikki raot ja lauteiden sivut kuin myös alapuolet. Huuhtele lopuksi runsaalla vedellä ja anna saunan kuivua rauhassa. Mikäli lauteissa on pinttynyttä likaa tai ne ovat tikkuuntuneet tai tummuneet, kannattaa ne hioa hiomapaperilla, joka on karkeusasteeltaan 120.

Lämminvesivaraaja lauteiden alla säästää tilaa, mutta samalla se myös hankaloittaa puhtaanapitoa.
Mietittäessä lauderatkaisuja, on hyvä muistaa puhtaanapito. Lähes lattian kokoinen alalaude täytyy sijoittaa hieman normaalia korkeammalle, että sen alle pääsee puhdistamaan pintoja.

Kuinka usein näitä käsittelyitä olisi sitten syytä tehdä? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan siihen vaikuttaa paljolti se, kuinka usein saunot. Puu kyllä kertoo itse, kun tarvitsee hoitoa. Kun pinnoista tulee selkeästi kuivemman näköiset tai tuntuiset, olisi käsittely hyvä uusia. Jotkut sanovat, että kerta vuoteen olisi hyvä rytmi, mutta itse en tee niinkään usein, vaikka saunon lähes joka päivä.

Paras konsti pitää lauteet puhtaana, on käyttää laudeliinaa jokaisella saunomiskerralla.

Mukavia hetkiä saunan käsittelyyn ja saunomiseen! Ensi kerralla pohditaan hieman sitä, laitettaisiinko seiniin maalia vai tapettia. Siihen saakka oikein aurinkoisia kesäpäiviä!

 

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.