Remontti - Kaikki kerralla vai pala kerrallaan?
Siinäpä taas kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Remontin laajuuteen vaikuttavat mm. senhetkinen elämäntilanteesi, asunnon koko, perheen koko, aikataulu, raha ja ennen kaikkea pinna eli hermot Ja miksi näin, lähdetäänpä vähän purkamaan tilannetta. Yleensä remonteista seinäpintojen uusiminen onnistuu huone kerrallaan hyvin, jos vain saat tavarasi siirrettyä tilasta toiseen, tieltä pois. Esimerkiksi tapetin poisto ja uuden asentaminen ei vaadi paljoa tilaa, eikä pahemmin suojauksiakaan. Varottavana on oikeastaan lattiapinta, kun vanhaa tapettia kostutetaan.
Mitä enemmän seinät vaativat pohjatöitä, etenkin hiomista, sitä enemmän täytyy tilassa olevia tavaroita suojata. Hionnasta tuleva hienojakoinen pöly kun tunkeutuu joka paikkaan.
Katto- ja lattiapinnat ovat sellaisia, jotka on hyvä uusia yhdellä kertaa koko asuntoon. Toki jos kodissasi on ala- ja yläkerta, voidaan remonttia jakaa osiin näinkin, ei ole pakko tehdä kerralla molempia kerroksia, mikäli et halua, tai se ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Mikäli rysäytät kaikki kerralla, täytyy asunnosta lähteä evakkoon remontin ajaksi. Tämä tietysti lisää kustannuksia, mutta vastaavasti säästää niitä hermojasi Evakkoon täytyy lähteä myös silloin, mikäli asunnossa tehdään kosteiden tilojen remottia, eikä toista wc:tä ole. Toinen pesuhuonekaan ei ole niin välttämätön, koska aina voit mennä uimahalliin tai mahdollisesti ystäviesi luokse pesulle. Hätä keinot keksii. Jopa keittiöremontti onnistuu siten, että asunnossa asutaan samaan aikaan. Täytyy vain hieman enemmän järjestellä paikkoja. Olohuone tai ruokailutila voivat toimia väliaikaisesti myös keittiönä ja pesutiloista saa vettä. Tällöin kyllä ulkoruokinta astuu usein kuvioihin laajemmin ja se lisää kustannuksia.
Luonteenpiirteet ovat yllättävän merkittäväkin tekijä remonttisuunnitelmissa. Sillä on väiä haluatko pitkäkestoista muutosta vai oletko niin vaihtelunhaluinen, että haluat kodissasi muutoksia useammin. Hermoja punnitaan lähinnä siinä kohtaa, kun asut remontin keskellä. Siedätkö silloin väliaikaista epäjärjestystä ja pystytkö rentoutumaan myös tämän kaaoksen keskellä Itse olen kokeillut nyt molempia. Ensimmäinen remontti tehdiin silloin, kun asunto ostettiin ja silloin päätettiin tehdä keittiö ja kuivat tilat kaikki yhdellä kertaa. Tämä siksi, että olohuoneen ja keittiön väliltä oli tarkoitus kaataa väliseinä, jolloin sekä katto että lattia jouduttiin uusimaan. Silloin jouduttiin evakkoon, mutta onneksi naapuri oli koko kesän mökillään, joten pääsimme hänen asuntoonsa remontin ajaksi. Kahdeksan vuoden kuluttua remontoitiin sauna ja pesuhuone. Myös silloin jouduttiin evakkoon, koska pesutiloissa oli kodin ainoa wc. Tästä kuuden vuoden kuluttua kattoremontin yhteydessä sattui vesivahinko, joka tuhosi keittiömme. Tällä kertaa päätimme asua remontin keskellä. Näiden isompien remonttien jälkeen olen tehnyt pienempiä muutoksia, kuten tapetinvaihtoja ja seinien maalausta. Olen asunut hallittujen kaaosten keskellä, ne eivät ole itseäni haitanneet. Olen pitänyt siitä, että kodissa ilme muuttuu suhteellisen usein. Harmi vain, kun työkiireiltään ei ehdi omaa kotia toteuttamaan niin usein, kun haluaisi
Remontti vaatii aina aikaa ja rahaa, tekipä sen isosti yhdellä kertaa tai pala kerrallaan. Se että siirtää osan remontista myöhempään ajankohtaan, ei kuitenkaan kasvata kustannuksia oleellisesti. Toki vuositasolla saattaa tarvikkeiden hintoihin tulla tarkistuksia ja usein ne ovat ylöspäin, näin myös työkustannukset. Hintojen nousut eivät kuitenkaan ole merkittäviä. Joten itse en sitä kauheasti miettisi kokonaisuutta ajatellen. Kun mietit tulevia remonttejasi, mieti siis ennen kaikkea sitä, mitä ja miten sinä ja perheesi jaksatte viedä läpi juuri sillä hetkellä.
Näiden pohdintojen keskeltä toivotan kaikille oikein hyvää loppuvuotta ja paljon parempaa tulevaa! Toivottavasti tavataan remonttien merkeissä