Mielipiteeni tasoitetapetista
Minulla on tähän asti ollut käsitys, että tasoitetapetti on vain maalikauppojen tapa saada lisäkauppaa. Että se tapetti on turha, kun tasoittaakin seinän voi. Otin sen kuitenkin testiin, kun niin moni sitä oli kehunut. Tässä siis kokemuksiani siitä, kuinka tasoitetapetti käänsi pääni
Lähtötilanteessa testasin tulevaa valokuvatapettia ja maalisävyjä keskenään sille seinälle, jolle tämän tapetin oli tarkoitus tullakin. Kuten huomaatte seinäpinnoista, ovat ne kovin huonolla tolalla. Seinässä on naulan ja ruuvinreikiä, koska tällä seinällä on aiemmin ollut seinään kiinnitetty komero. Muutenkin maalipinta on epätasainen, kun vanhan tapetin poistaminen on jossain vaiheessa epäonnistunut. Eli tapetin lisäksi seinästä oli irtoillut kipsilevypaperia. Seinäpinnalla oli ikäänkuin loimukuviota, jota maalipinta ei ollut tietenkään peittänyt. Maalikin oli maalattu pitkänukkaisella telalla, joka jättää seinäpintaan hyvinkin epätasaisen ja karhean jäljen.
Sävyistä varmistuttuani, tyhjäsin huoneen ja tasoitin suuremmat kolot ja reiät seinästä remonttitasoitteella. Tasoitetapetti ei kuitenkaan peitä ihan kaikkia isoimpia jälkiä, vain halkeamia ja karheuksia.
Tasoitetapetti on leveydeltään noin metrin, eli se on leveämpää kuin tapettivuota yleensä. Sen ansiosta tasoitetapetin asennuksen sanotaan olevan nopeampaa. Omat kokemukseni osoittivat kuitenkin, ettei se oleellisesti nopeampaa ollut kuin tavallisen kuviottoman tapetinkaan asentaminen. Toki tämä oli minulle ensimmäinen kerta, joten sekin voi vaikuttaa asiaan jonkin verran. Tasoitetapetin asentamiseen tarvitset normaalivälineiden, eli vatupassin, kynän, luotisuoran tai laserin, veitsen, siveltimen ja telan lisäksi suojakäsineet. Tämä siksi, että tasoitetapetti sisältää lasikuitua ja aiheuttaa iholle kutinaa. Tasoitetapettia ei voi myöskään kiinnittää tavallisella tapettiliisterillä tai -liimalla, se on paksumpaa ja vaatii näin oman kiinnitysliimansa pysyäkseen paikoillaan.
Tasoitetapetin asensin huoneen kaikille seinille, koska aiemmat maalipinnat, etenkin nurkissa, olivat halkeilleet seinän elämisen vuoksi. Aika näyttää oliko tasoitetapetistakaan apua tähän ongelmaan.
Tasoitetapetin asennuksen jälkeen suojasin lattian ja jalkalistat.
Poistin pistorasioiden suojukset ja verhotangon pidikkeineen, teippasin valokatkaisijan, koska siitä eivät kaikki osat irronneet. Myös ikkunalistat teippasin, koska se nopeuttaisi itse maalaustyötä.
Sitten vain ensimmäinen kerros maalia ja odotetaan sen kuivumista ennen toisen kerroksen maalaamista. Maalasin huoneen kaikki neljä seinää siis kahteen kertaan.
Koska valokuvatapettia ei ollut tarkoitus laittaa koko seinälle, vaan osaan siitä, testasin vielä maalaustöiden jälkeen sen aloituskohtaa kiinnittämällä vuodan muutamasta kohdasta sinitarralla seinään.
Testauksen jälkeen poistin suojaukset ja kiinnitin jo verhotangon.
Ja lopuksi asensin valokuvatapetin sen omalla kiinnitysliimalla ja kannoin kalusteet paikoilleen.
Miten se tasoitetapetti sitten käänsi pääni. No, lopputulos oli kyllä huikea. Seinäpinta oli tosi tasainen ja siisti heti asennuksen jälkeen. Tämän asentaminen oli huomattavasti helpompaa kuin koko seinän ylitasoitus olisi ollut. Tasoitetapetin kuivuttua parissa kohtaa kuitenkin erottui ruuvinreiät. Tämä voi johtua myös siitä, että en pohjamaalannut tasoittamiani reikiä ennen tasoitetapetin asennusta. Maalikerros kostuttaa tasoitetapetin uudestaan ja se selkeästi irtoili sieltä täältä kastuessaan. Tätä ei pidä säikähtää, sillä maalin kuivuttua myös tasoitetapetti kuivuu takaisin kiinni seinään, eikä se tosiaan irtoa kokonaan. Epäilen että jos olisin pohjamaalannut tasoitetut kohdat, olisi tasoitetapetti kuivunut niissäkin kohdissa uudelleen kiinni seinäpintaan, nyt ne kohdat jäivät ikäänkuin irti seinästä. Nämä pienet kohdat eivät kuitenkaan haittaa ja ne saa aina peitettyä vaikka tauluilla, jos niin haluaa.
Seuraavassa postauksessa kerron yhdestä tämän ammatin ihanimmista helmistä, siitä miksi tämä ammatti on niin antoisaa ja palkitsevaa Siihen saakka aurinkoista kevään odotusta kaikille!