Jakotukki - pakollinen rumistus

Takaisin blogeihin

No eipä ollut hyvää suomenkieltä otsikossa, mutta kuvailee minusta hyvin tuota sisustus- ja kalustesuunnittelijan "painajaista". Jakotukki on putkiston osa, joka jakaa runkolinjasta asuntoon tulevan veden eri kohteisiin asunnossa, esim. pesuhuoneessa suihkuille. Siis hyvin tärkeä tekninen kapistus, mutta ulkonäöltään sellainen, jota ei mielellään katsele päivittäin. Siksi se yleensä piilotetaan esim. kiintokalusteiden sisään ja sehän tarkoittaa sitten sitä, että säilytystila vähenee jonkin verran. Tähän vaikuttaa se, kuinka suuri jakotukki on kyseessä, jakaako se käyttöveden lisäksi esim. vesikiertoisen lattialämmityksen vettä.

Sain jokin aika sitten työpöydälleni suunnittelukohteen, jossa jakotukki hallitsi wc-tilaa. Tämän lisäksi toisessa nurkassa ylhäällä sijaitsi ilmanvaihtokone ja vielä sen alapuolella keskuspölynimuri, ja nämä kaikki haluttiin piiloon.

Monenlaista piilotettavaa.
Ei kovin esteettinen.
Jakotukin keskiosa ylhäältä katsottuna.
Vasemmassa reunassa venttiili ja vesimittari nousevat lattiasta korkeammalle kuin keskiosa.
Oikeassa reunassa vielä korkeammalle nouseva putki ja lisäksi letku ylös keskuspölynimurille.

Yksinkertaisin ratkaisu näiden peittämiseen olisi ollut verhokiskon kiinnittäminen kattoon, ja siihen asennettu verho peittäisi sitten koko "hässäkän". Näin ei kuitenkaan haluttu, vaan tila haluttiin mahdollisesti myös hyödyntää pienellä säilytyksellä ja istuinpenkillä. Seuraavaksi mietin, että koteloidaan jakotukki ja piilotetaan IV-kone ja keskuspölynimuri korkeaan komeroon. Komeroa luonnollisesti ei pystyisi käyttää säilytykseen, korkeintaan sisään saataisiin ehkä yksi hylly. Tässä tapauksessa komero pitäsi jättää myös ilman tausta- ja pohjalevyä. Asiakas ei kuitenkaan halunnut IV-konetta komeron sisään.

Ja ei muuta kuin uudelleen suunnittelupöydän ääreen tutkimaan mittoja. Penkki- ja säilytystilan suunnittelun haastelliseksi tekivät jakotukin keskenään eri korkeudella sijaitsevat osat molemmissa reunoissa. Toimisiko laatikkoratkaisu, vai tehtäisiinkö vain feikkikaapit tason alle? Jotta vetolaatikko toimii, täytyy sen pohjan nousta jakotukin yläpuolelle. Asiakas toivoi myös, että jakotukille pääsee tarvittaessa sekä edestä- että päältäpäin.

Lopulta päädyttiin kompromissiratkaisuun. Rakennetaan penkki, jonka pohja nousee jakotukin keskiosan yläpuolelle, normaalia korkeampien jalkojen avulla. Lisäksi laitetaan vielä sokkeli piilottamaan jalat. Reunojen korkeammat kohdat piilotetaan täytteen sekä kaapin taakse. Penkki jaetaan kahteen osaan, jolloin istuinkestävyys paranee. Kahteen osaan jaetaan myös penkin päälle tuleva taso. Näin se saadaan vasemmalta puolelta nousemaan kokonaan ylös seinää vasten ja oikeasta reunasta vain riittävästi. Tällä ratkaisulla ei tarvitse tinkiä kalusteen syvyydestä. Ilmanvaihtokoneen yläosa koteloidaan ja kotelointiin kiinnitetään tarrakisko verholle. Verho nousee tason päältä kattoon, peittäen taakseen IV-koneen ja keskuspölynimurin. Verhon saa vedettyä sivuun sekä edestä että koneiden vasemmasta reunasta. Näin koneet eivät näy silloinkaan, kun penkillä istutaan. Tässä vaiheessa vasen puoli seinältä jätetään vielä tyhjäksi. Asiakas voi halutessaan hankkia siihen myöhemmin esim. tauluja tai kauniit avohyllyt.

Penkin istuinkorkeus nousee normaalia hieman korkeammaksi.
Samalla wc-tilassa uusitaan myös allaskaluste ja peilikaappi korvataan valopeilillä.

Tätä kohdetta ei ole vielä blogin kirjoituksen aikana toteutettu, mutta somessani tulette varmasti sitten näkemään kuvat valmiista tilasta. Siihen saakka mukavia jouluvalmisteluja kaikille!

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.