Erään kylppäri- ja saunarempan tarina
Ennen juhannusta valmistunut kylppäri- ja saunaremppa oli kyllä taas osoitus siitä, että kaikki ei aina todellakaan mene kuin Strömsöössä. Välillä tuntui, että projekti hallitsee minua, enkä minä sitä. Kyseessä oli 1980-luvun alussa valmistuneesta rivitalokaksiosta, jossa kosteita tiloja ei oltu rempattu kuin laatoituksen ja kalusteiden osalta tässä välissä. Suunnitelmat tehtiin hyvissä ajoin jo edellisenä syksynä ja remontti toteutettiin avaimet käteen -periaatteella. Asiakas lomaili Itä-Suomessa koko remontin ajan.
Lähdetäänpäs sitten katsomaan, miten remppa sujui. Aluksi lähtötilanteen kuvat:
Vesivaraajan alta paljatui toinen laattakerros, joka kertoi sen, että jotain remppaa oli tosiaan tehty aiemminkin. Tämä oli kyllä laatoittajan taidonnäyte :D Luulisi, että olisi ollut nopeampaa irrottaa ja kiinnittää vesivaraaja uudelleen kuin leikata laatat niin, ettei vanhat laatat näy alta.
Uusi kiuas siirrettäisiin toiseen nurkkaan, joten lattiaa tarvitsi roilota vain pieneltä matkalta sen sähköjä varten.
Lattiakaivot jouduttiin uusimaan, koska alkuperäisiin ei olisi saanut nykyisten vaatimusten mukaisia vesieristeitä. Siksi myös kaivojen ympäriltä jouduttiin lattiavalua hajottamaan.
Koska vanha katto purettiin, vietiin kaikki sähköjen ja putkien siirrot sitä kautta uusille paikoille. Melkoinen putkihässäkkä tässäkin.
Koska lämminvesivaraaja uusittiin, uusittiin myös käyttövesiputket, jotka tulivat pesuhuoneesta keittiöön lattian alla.
Lämminvesiputki ei sitten tullutkaan niin helposti läpi. Ensin käytettiin apuna vanhaa putkea, jonka avulla yritettiin koukkia jumiin jäänyt uusi putki. Ei onnistunut.
Tiskikaapin alle lattiaan oli rakennusvaiheessa jäänyt reikä, eli sitä ei oltu täytetty. Ei ihme, jos keittiöön oli välilllä tullut maan hajua. No tätä reikää sitten suurennettiin, että päästiin uuteen putkeen paremmin käsiksi. Täältähän sitten löytyi jos jonkinlaista rakennusaikaista materiaalia. Oli vanerilevyä ja muovia sekä kaikenlaista roskaa, kuin myös nippu pahvisia korttipohjia. Mitkään näistä eivät tosiaankaan sinne kuuluneet.
Lopulta kävi niin, että lvi-asentaja joutui hakemaan kameran, jolla pääsisi katsomaan, mikä lattian alla uutta putkea jumittaa. Kameralla nähtiin, että putki oli tullut lähes koko matkan hienosti, mutta aivan viime hetkillä se oli vaan juuttunut johonkin. Lattian alla oli jonkinlainen rakennelma, ikään kuin minikellari, jonka tarkoitusta emme vieläkään ymmärrä. Putki oli tarttunut tähän rakennelmaan. Lattian reikää tiskipöydän alla suurennettiin vielä kerran ja sitten uusi yritys. Allekirjoittanutkin pääsi avustamaan :) Ensin vedin jonkin verran putkea takaisin pesuhuoneen puolelle ja sitten työnsin sitä uudelleen kohti keittiötä, jossa asentaja oli ottamassa vastaan.
Sitten hommat pääsivät jatkumaan. Koska lattiaa ei piikattu kokonaan auki, vaan pelkät laatat, kävi sähköasentaja liimaamassa lattialämmityskaapelin vanhan betonivalun päälle. Kaapelit peitettiin sitten pikatasoitteella. Onneksi nykyään saa näitä kevytversioita, eikä lattiakorkeuskaan nouse häiritsevästi.
Seinien laatoitusvaiheessa jouduttiin turvautumaan vanhaan saumanarusysteemiin, koska homma ei jostain syystä onnistunutkaan uudemmilla välineillä. Tästä ei ollut muuta haittaa kuin se, että työ on hieman hitaampaa narun kanssa ja se vaatii tarkempaa huolellisuutta, että saumat pysyvät samanlevyisinä joka kohdasta.
Muita tilamuutoksia ei tässä kohteessa tarvittu kuin saunan oven siirto suoralta seinältä ulkokulmaan. Tämä muutos toisi enemmän keskilattiatilaa.
Saunan seinät paneloitiin vaakasuuntaisesti ja uusi lämminvesivaraaja asennettiin lauteiden alle.
Koska jakotukki oli siirretty kattoon, täytyi sille tehdä myös oma tarkistusluukku. Luukku aukeaa vain painamalla kevysesti kantta, joten vesimittarin lukukin onnistuu helposti.
Sitten kuvat lopputuloksesta.
Suihku siirrettiin kuilun peräseinälle. Koska kyseessä oli ulkoseinä, täytyi lämmöneristettä lisätä seinän väliin, ettei suihkun putket jäätyisi talvella.
Vanhan varaajan poistuttua seinältä, saatiin nurkka hyödynnettyä uusilla kalusteilla ja pyykinpesukone nostettua hieman korkeammalle lattiatasosta.
Kaikenlaista muutakin kommellusta matkaan mahtui. Kuten se, että aiemmin syksyllä valittuja seinälaattoja ei yhtäkkiä ollutkaan saatavilla, vaikka kyseessä oli uuden malliston laatta. Asiakas oli jo myyjältä kysynyt etteikö laattaa varmasti löytyisi toisista liikkeistä muualta Suomesta. Ei kuulemma löytynyt. Sitten äkkiä uusi sotasuunnitelma asiakkaan kanssa. Hänellä oli onneksi muuta käyntiä paikkakunnalla juuri noihin aikoihin, joten kävimme valitsemassa uutta vaihtoehtoa tilalle. Liikkeessä päätin kuitenkin vielä kysyä myyjältä, etteikö laattaa varmasti mistään löytyisi. Ja niinhän siinä kävi, että Jyväskylän myymälässä sitä kuitenkin oli ja vielä riittävä määrä. Nopeiten asia hoituisi, kun tilaisimme sen itse verkkokaupan kautta. Näin sitten toimittiin ja alkuperäistä laattaa saatiin työmaalle juuri ajoissa.
Lvi-asentaja kertoi, että vanhaa käyttövesiputkea poistaessaan, se ei meinannut loppua ollenkaan. Sitä vain tuli ja tuli lattian alta. Lopulta hän oli mitannut putken, kun ei ollut uskonut, että sitä olisi se noin seitsemän metriä, joka tuolle matkalle tarvittiin. Putki oli ollut 19 metriä pitkä, joten melkoiset mutkat se oli tuolla lattian alla tehnyt. Ihme että siinä enää vesi kulki keittiöön saakka :D
Summa summarum remppa valmistui aikataulussaan kaikista kommelluksista huolimatta ja asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Se on se tärkein asia näissä hommissa. Parin kuukauden päästä on jo joulu, niin se aika rientää. Oikein mukavia loppusyksyn hetkiä kaikille!