BIG L - avaimet käteen

Takaisin blogeihin

Projektimme oli edennyt siihen pisteeseen, että touko-kesäkuussa keskityimme pintoihin ja viimeistelyihin. Yläkerrassa jaoimme yhden ison huoneen kahdeksi makuuhuoneeksi. Alkuperäisessä arkkitehtien suunnitelmassa oli tehty varaus huoneen jakamiselle. Ikkunat tilassa oli sijoitettu siten, että väliseinälle, saati ikkunoiden listoitukselle, ei hirveästi tilaa ollut.

Omalta osaltani aloitin seinien pintakäsittelyt. Seinät oli tosiaan ruiskutasoitettu 2 - 3 kertaan, jotta vanha voimakaskuvioitu lasikuitutapetti saatiin peittoon. Tämän jälkeen hioin ja tasoittelin tarpeen mukaan pintoja ennen pohjamaalausta. Ja sitä tasoitteluahan sitten riitti enemmän kuin olin osannut odottaa. Jonkinlaista hylkimisreaktiota tapahtui siellä täällä seinäpinnoissa ja niihin oli aina yön aikana ilmaantunut erikokoisia kuplia. Ja tätä tapahtui niin uusissa kipsilevypinnoissa kuin vanhoissa lastulevypinnoissa. Syy tähän ei lopullisesti selvinnyt, mutta koska tiedossa ei ollut, millä aineella lasikuitutapetit oli aikoinaan kiinnitetty, epäilimme vahvasti sitä, että hylkyreaktio olisi nimenomaan ollut tämän sekä uusien tasoitteiden ja maalien yhteensopimattomuus. Tietysti hämmennystä lisäsi se, että vielä kahden/kolmen tasoitekerroksen + kolmen maalikerroksenkin jälkeen saattoi näitä kuplia ilmaantua. Siitä syntykin ajatus, että seinien välissä eleli kummitus, joka puhalsi kuplat pintaan, koska häntä oli häiritty ;)

Tästä kuvasta näkee, että vaikka olin edellisenä päivänä leikannut kuplia pois ja tasoittanut uudelleen, saattoi tällainen näky olla vastassa seuraavana aamuna. Tasoite oli painunut, kuten pitääkin, suurimmasta osasta, mutta edelleen oli uusia kupliakin.

Joka tapauksessa maalasin kohteessa kaikki tummuneet paneeliseinät kolmeen kertaan paneeliseinämaalilla ja sileät seinät täyshimmeällä sisustusmaalilla kahteen kertaan, pohjamaalauksen jälkeen. Paneeliseinän ja sileän seinän nurkat vaativat tarkkuutta, sillä maalirajausta ei voi viedä toiselle seinälle. Välillä oli ahdastakin, koska vanhat portaat säilytettiin rempan ajan, mutta maalaustelineidenkin oli mahduttava tilaan. Silloin irrotettiin portaat ja siirrettiin telineden tieltä.

Vanhat kaiteet oli poistettu ja otsalauta täytyi myös tasoitella ja maalata, ennenkuin uusi lasikaide voitiin asentaa.

Kaikenlaiset konstit, jotka vähentävät virheiden mahdollisuutta, ovat sallitttuja. Kuten eri tasoiteaineiden merkitseminen taukojen ajaksi :) Vahinkoja ja virheitä saattaa silti sattua, olemmehan mekin vain ihmisiä. Maalari esimerkiksi telasi niin innokkaasti uutta pintaa, että tela lipsahti ikkunanpokaan. Tässä vaiheessa ajatuksena oli vielä säilyttää vanhat ikkunat, ne uusittaisiin joskus myöhemmin, joten kiire tuli putsata poka ;)

Sisäkattoja asennettiin myös, mutta sitä ennen oli poistettava hakaset, joilla vanhat kattolämmitysmatot olivat olleet kiinni. Tämä poisto olikin minulle oivaa välihommaa aina kuivumisten odottelun aikana.

Takka käytiin asentamassa, kun olin saanut maalattua seinät sen ympäriltä. Piippu slammattiin samalla antiikkilaastilla kuin takkakin.

Yläkerrassa tehtiin lattioita ja asennettiin lattialämmitysputkia.

Alakerrassa kodinhoitohuoneen jakotukin ympärille jäänyt lattia-aukko tasoitettiin pikatasoitteella, ettei kuivumista tarvitsisi turhaan odotella ja päästiin tekemään kosteisiin tiloihin vedeneristyksiä ennen laatoituksia.

Laatat saapuivat ja laatoittaja pääsi hommiinsa. Myös kiintokalusteet saapuivat ja ne piti asentaa kuiviin tiloihin ennen parketin laittoa, koska parketti tuli asentaa ns. kelluvana.

Sähköasentajat kävivät tekemässä omia juttujaan aina, kun hommat olivat siinä pisteessä, että pystyivät jatkamaan. Listoituksia tehtiin aina, kun se oli mahdollista, koska listoja tähän kohteeseen tuli paljon. Listoitustyö on aikaa vievää puuhaa, kun tehdään jiiriin ja huolellisesti.

Parketti piti saada asennettua ennen portaiden saapumista. Parketin asennuksessa haastavinta oli takan tausta, sillä takkahan asennettiin hieman eri tavalla, kuin on totuttu. Sen taakse jäi kolmionmallinen kolo, jonne parketti piti myös saada. Ja tämähän onnistui hienosti, vaikka se oli timpurille melkoista palapeliä :)

Tavaraa raksalle saapui solkenaan ja joskus toimitusajat olivat sellaiset, että emme enää olleet paikalla. Silloin jätin kuljettajille ohjeistusta, miten toimia :)

Toisinaan jouduimme jättämään tavaralavat pihaan odottamaan seuraavaa aamua. Siinä tapauksessa suojasimme tavarat pressulla, sateen varalta. Eräänä päivänä levitin pressun pihaan kuivumaan ja näky oli seuraavaa aamuna tämä :D Yöllä oli kuitenkin satanut, vaikka ennusteet eivät niin kertoneetkaan.

Työmaa oli suuri ja ongelmia esiintyi tasaiseen tahtiin, mutta niinhän se on vanhaa rempatessa, että harvoin kaikki menee suunnitellusti. Haastetta projektille toivat myös tavaran saanti, eri toimittajien saapuvat kesälomat sekä hintojen jatkuva nousu Euroopassa vallitsevan tilanteen vuoksi. Meille kuitenkin kävi niin hyvin, että vain saunan lauteita ja lasituksia joudumme odottamaan elokuulle. Eli pystyimme luovuttamaan kohteen asukkaille ja he pääsivät taloa asumaan. Itselleni tämä oli tähänastisen uran suurin avaimet käteen -projekti. Teinhän tähän sisustussuunnitelman, toimin projektinjohtajana sekä toteutin maalaustyöt ja osan loppusiivouksista sekä lukuisia pikkuhommia rempan aikana. Palaan tähän kohteeseen vielä syksymmällä, kun saamme kohteen kuvattua. Tässä kuitenkin pari makupalaa tästä upeasta värien iloittelusta.

Jokaiseen sisustukseen kuuluu helmi. Iso tai pieni. Yksi tai useampi.